Meny Stäng

The Initiation (1984)

The Initiation

Skräck, USA, 1984

Regi: Larry Stewart

Manus: Charles Pratt Jr.

Medverkande: Daphne Zuniga, Frances Peterson, Clu Gulager, James Read mfl.

Distributör: Anchor Bay

Längd: 95 minuter

Finns på amerikansk import-dvd tillsammans med Mountaintop Motel Massacre (1986), nysläpp på dvd av Image Entertainment i september 2011

— — —

Första halvan av 80-talet var tveklöst slasherfilmernas guldålder. Det finns siffror som säger att runt sextio procent av bioreleaserna runt dessa år bestod av slasherfilmer, vilket är närmast svindlande siffror som troligen aldrig kommer nås igen av någon subgenre till skräck. Detta betyder givetvis att det gjordes en gigantisk mängd slasherfilmer under denna period, och en hel del även innan och efter, där man utforskade alla möjliga tänkbara teman och motiv.

The Initiation (1984) spelar väldigt mycket på sin huvudkaraktär Kelly (Daphne Zuniga) och hennes återkommande mardrömmar där en främmande figur hotar hennes familj. Kelly har nyss börjat på universitetet, där hon träffar en stilig forskarstudent (James Read) som har drömmar som sitt specialområde. Han övervakar Kelly när hon drömmer, och det visar sig vara minst sagt starka drömmar hon upplever. Samtidigt som hon försöker få bukt med dessa, rör sig en mystisk figur kring Kelly och dödar människor i hennes närhet. När Kelly och hennes kamrater blir inlåsta i ett varuhus till följd av ett spratt, är hon närmre mördaren än någonsin, och det blir en kamp på liv och död för Kelly och hennes vänner.

Det krävs inte många sedda slasherfilmer för att upptäcka en viss formula för hur dessa filmer fungerar och hur de berättas. The Initiation överraskar därför smått genom att, åtminstone till en viss del, inte följa slasherfilmens genrekonventioner slaviskt. Filmens första del går i stort sett ut på att vi som tittare får lära känna Kelly rätt så bra, man får ett grepp om vem hon är, vilket gör henne till mer än bara ett möjligt offer för en galen mördare. Liksom övriga karaktärer i filmen är hon sympatisk och man vill faktiskt att hon ska överleva snarare än att möta döden på något grymt sätt. Sympatiska karaktärer av denna typ är ytterst svårt i modern skräckfilm, där man snarare vill att personerna ska dö så att man antagligen får sitt lystmäte för blod och våld tillfredsställt, eller helt enkelt för att de är så jobbiga att man vill ha bort dom från filmen.

Man kan dock inte påstå att filmen helt undviker att följa genrekonventionerna. En bit in i filmen blir det en mer regelrätt slasherhistoria där en för tittarna okänd mördare har ihjäl ungdomar på diverse sätt och med allehanda vapen. Även dessa delar funkar utmärkt och erbjuder en god dos atmosfär samt en del snyggt gore i en del av mordscenerna. Med andra ord har den i princip allt man kan önska av en slasherfilm från dess gyllene period, och troligen räcker detta för att göra de som uppskattar den här typen av film nöjd. Möjligen hade man kunnat önska att denna del fått ta mer plats i filmen, då det i vissa stunder kan kännas att det blir lite för mycket uppbyggnad inför det man väntar på.

The Initiation lyckas även med att föra in en genuin intelligens i en genre som annars kan kännetecknas av mer eller mindre korkade företeelser. I detta fall handlar det om Kellys drömmar och den forskning som utförs kring dessa. Detta känns aldrig krystat eller malplacerat, utan fungerar istället väl i filmens kontext och hjälper snarare än stjälper den. På så sätt blir även filmen mer unik i den enorma mängd av slasherfilmer som kom under 80-talet, och den blir mer minnesvärd än många andra filmer av denna sort.

Spännande nog är alltså The Initiation en på flera sätt rätt unik slasher. Visst lider den av lite halvdant skådespeleri här och där, och man hade möjligen kunnat önska att filmen fördelade handlingen mer jämnt på att lära känna dess huvudperson och att se ungdomar bli mördade. En stor anledning till att man gång på gång återvänder till slashergenren är ju delvis för att få se ett gäng mord, och det är väl just där som filmens egentliga svaghet ligger. I övrigt är det dock en utmärkt film på flera sätt och definitivt något man bör kolla upp om man uppskattar den här sortens film. Rätt smart, stundtals spännande och i överlag snygg, att den sen utspelar sig på ett köpcentrum, en miljö som utnyttjas för sällan i skräckfilm, gör det knappast sämre.

Betyg: 6 av 10

– – –

David Larsson; From Beyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *