Meny Stäng

The Human Centipede (First Sequence) (2009)

The Human Centipede (First Sequence)

Skräck, Nederländerna, 2009

Distributör: Bounty Films

Regi & Manus: Tom Six

Skådespelare: Dieter Laser, Ashley C. Williams, Ashlynn Yennie

Längd: 90 min

Finns på import-dvd och import-blu ray från 2010

— — —

Världens äckligaste film” har varit en av många populära åsikter som florerat i massmedia kring den nederländska filmen The Human Centipede (First Sequence) (2009). Ett kanonstoff för tabloiderna har ju filmen definitivt varit, och uppmärksamheten lär knappast försvinna nu när uppföljaren kontroversiellt nog har blivit förbjuden i Storbritannien, men är det så vidrigt som det påståtts? Som så ofta när det gäller en sådan överhype ligger det en hund begraven någonstans.

Mitt i natten, på en tysk skogsväg, drabbas turisterna Lindsay (Ashley C. Williams) och Jenny (Ashlynn Yennie) av en punktering på bilen, och eftersom de varken vet hur man byter ett bildäck eller har täckning på mobilen bestämmer de sig för att söka efter hjälp i den mörka skogen. En ljusglimt leder dem till ett stort hus som tillhör den pensionerade kirurgen Dr. Heiter (Dieter Laser) som verkar aningen besynnerlig. Vad de inte vet om är att de har hittat hem till en vansinnig man som har planerat att sammanfoga tre människor till vad han kallar för en mänsklig tusenfoting.

Tydligen så ska regissören/manusförfattaren Tom Six ha fått idén till filmen efter att ha skämtat om att man borde sy ihop pedofilers ansikte till överviktiga lastbilschaufförers ändor för att straffa dem. Här planterades alltså fröet till konceptet bakom The Human Centipede (First Sequence), och detta kanske även avslöjar att Six inte hade så mycket mer att komma med när han väl började snickra ihop filmens manus. Utöver det mycket unika konceptet finns det inte så mycket mer att hämta än en annars mycket ordinär skräckfilm á la 2000-tal. I själva verket är filmen förvånansvärt tam och det mesta våldet är av en psykologisk karaktär. Idén är äckligare på papperet än i genomförandet, och detta är inte nödvändigtvis av ondo, snarare tvärtom med tanke på vad filmen handlar om. Dock så lyser manuset med sin brist på moment av spänning och vi lämnas till skådespelarnas tafatta händer.

De båda kvinnliga skådespelerskorna, Ashley C. Williams och Ashlynn Yennie, är under all kritik och en del av mig är glad över att det var just dem som drog nitlotterna till att placeras bakom japanen Katsuro (Akihiro Kitamura) i kedjan som bildar den mänskliga tusenfotingen. Så fort de öppnar munnarna för att tala seglar livslusten bort framför ögonen på mig. I och för sig så blir det inte så mycket bättre när munnarna väl förseglas med matsmältningssystemet, för då uppstår det ett infernaliskt oväsen med högljutt gråtande i en dryg timme plus att den japanska mannen, som har haft ”turen” (?) att hamna främst i kedjan, hejdlöst gastar på sitt hemspråk.

Den galne kirurgen Heiter, som spelas av fattigmannens svar på Udo Kier med det utmärkta namnet Dieter Laser, är den stora behållningen med The Human Centipede (First Sequence). Det känns som att han är den enda som förstått vad filmen egentligen behöver och levererar ett bindgalet skådespel som är underhållande att titta på. Problemet annars är att filmen i övrigt tar sig på ett alltför stort allvar trots den dåraktiga premissen, och det är Laser som erbjuder en glimt i ögat till den annars trista berättelsen med sina vansinniga utspel. Jag blir inte det minsta förvånad när jag efteråt kollar upp och bekräftar mina misstankar om att han är den enda skådespelaren som har haft en riktig karriär före denna filmen – det märks.

The Human Centipede (First Sequence) är inte en förfärlig film, men den har fått oförskämt mycket uppmärksamhet för att vara just såpass straffbart medioker som den är, vilket nästan är värre. De berömda (felciterade) orden ”The rumours of my death have been greatly exaggerated” yttrades från Mark Twain när han dementerade ett rykte om att han avlidit, och likt ryktet kring hans påstådda död är ryktet om The Human Centipedes kontroversiella innehåll grovt överdrivet.

Betyg: 3 av 10

— — —

Rickard Blixt: FromBeyond-redaktör

Relaterad nyhet: The Human Centipede 2” – Totalförbjuden i Storbritannien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *