Meny Stäng

The Hoarder (2015)

The Hoarder
Skräck, USA, 2015
Distributör: Njuta Films
Regi: Matt Winn
Medverkande:  Mischa Barton, Robert Knepper m.fl.
Längd: 82 minuter
På svensk DVD från 2016-08-08


L1äste för ett tag sedan en serie av den alltid lika bra Henrik Bromander, där karaktären bodde i ett sådant där förrådskomplex som poppar upp lite överallt. Vi har ett i stan som jag åker förbi lite då och då. Brukar alltid börja tänka på vad som kan finnas inne i de där låsta rummen. Ofta blir ju fantasierna av det mer våldsamma slaget, och inte sällan så blir det ju någon slags miljö likt den i Hostel (E. Roth 2005) som spelas upp bakom ståljalusierna. Tänker att jag ska kittla dessa fantasier lite extra genom att se Matt Winns The Hoarder, som utspelar sig i just ett sådant förrådskomplex.

Ella (Mischa Barton) misstänker att hennes fästman har en affär vid sidan av deras förhållande. Så en kväll bestämmer hon sig för att, med hjälp av sin kamrat Molly (Emily Atack), leta upp bevis på detta. Fästmannen hyr tydligen ett förråd i en lokal, och det är dit de beger sig för att kolla. Väl framme visar det sig att fästmannens förråd ligger på den låsta våning 4 i källaren. Med lite tricks lyckas de komma ner på våningen, som allt jämnt ser bortglömd ut. I källarvåningens mörker överfalls Molly av någon eller något, och Ella försöker fly. Men komplexet är både stängt och labyrintlikt plus att någonting lurar i mörkret. Ella träffar på flera personer som är instängda i lokalerna, och likt henne nu också är jagade av vad det nu än är som lurar i de mörka korridorerna.

Mischa Barton har all anledning att se orolig ut med tanke på hur hennes filmkarriär utvecklats...
Mischa Barton har all anledning att se orolig ut med tanke på hur hennes filmkarriär utvecklats…

The Hoarders premisser med ett förrådskomplex som spelplats läskade mig lite smått, då potentialen ju finns för att det kan bli väldigt klaustrofobiskt. Har personligen fortfarande problem med vinds/källarförråd efter en scen i mästerverket Shivers (D. Cronenberg 1975). Men The Hoarder är inte Shivers… eller Hostel. Vad är den då undrar ni? Ja, det är en oengagerad, dåligt genomförd, ganska trött historia fylld av onödiga jump scares och uteblivna effekter. Minst sagt är det en dussinfilm som väldigt snart kommer att finnas i en reaback hos din lokala videonasare. Det som slår mig är att skådespelarna i filmen inte är några duvungar, utan faktiskt varit med i en del ganska upphaussade titlar, men så kapitalt misslyckas i denna. Stolpigt, trött och det är nästan så man känner lukten av de enkelt inspelade pengarna som trängs i deras plånböcker.

Robert Knepper känner säkert många igen som bråkstaken T-Bag från tv-serien Prison Break.
Robert Knepper känner säkert många igen som bråkstaken T-Bag från tv-serien Prison Break.

Vissa liknande rullar brukar kunna vinna några poäng på att ha lite häftiga effekter eller vansinniga våldsscener man kan gotta sig åt i filmsoffan, men även där faller The Hoarder platt på ansiktet. I den mån det är några våldsscener så döljs de av mörker, blinkande lampor eller så klipps det helt enkelt över till en annan scen innan det händer något. Detta känns ”billigt” och ger bara ännu mer bensin på den redan sprakande elden av minus. Att det på baksidan av DVD-fodralet står att filmen hyllats som en av årets läskigaste filmer betyder bara en av två saker… antingen var det ett riktigt, riktigt dåligt filmår 2015 eller så behöver någon där ute uppsöka optiker illa kvickt.

The Hoarder är en dussinfilm, och en dålig sådan till och med. Oengagerad, tråkig och med ett gäng skådisar som verkligen ser ut som de skulle vilja vara någon helt annanstans. Kommer nog inte känna samma skräckfilmspepp nästa tur förbi förrådskomplexet nere på stan.. för bakom de där ståljalusierna döljer sig bara lådor eller trötta filmidéer. Håll i hatten reabackar ute i landet… för snart kommer det smälla till med högar av The Hoarder.

Betyg: 2 av 10


Mikael Hammarberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *