Meny Stäng

Svenska drömmar om ett häxhus – Intervju med Chris Laney


Chris+LaneyNär vindarna börjar vina längs husknutarna och höstsolen väl har gått ner så finns det rätt få saker som slår att få sätta sig ned i favoritfåtöljen och slå upp en av den amerikanska skräckförfattaren Howard Philips Lovecrafts kosmiska och makabra berättelser.
Kanske skulle man kunna toppa den stämningen om man på något sätt kunde kombinera författarens skuggrika värld med den pulserande rytmen från hårdrockens dimension. Det finns få exempel av detta så klart, men en som har varit med och skapat ett sådant vidunderligt mardrömsbarn är den svenska hårdrocksscenens egne Chris Laney. Vi här på Frombeyond.se stiftade bekantskap med Laney redan för över ett år sedan då vi då diskuterade hans då kommande projekt Dreams in The Witch House – A Lovecraftian Rock Opera. Mycket vatten har hunnit flyta under broarna sedan den intervjun, och med tanke på hur populär skivan har blivit bland skräckälskare, så kunde vi inte låta bli att flörta till oss ännu ett samtal med svensk hårdrocks egne gudfader för att få en liten uppdatering om skivan, hans liv och skräckvärlden i allmänhet.

— — —

Det har gått ett år sedan vi på Frombeyond.se stiftande bekantskap med dig genom Dreams in the Witch House-projektet, och nu är det du alltså tillbaka på Lovecraft-festivalen än en gång för att närvara vid ett signeringstillfälle. Hur känns det att albumet blivit en återkommande stapel för festivalen? Och berätta lite om hur det har gått med projektet sedan vi sist pratades vid.

**Det känns ju givetvisjätte kul! Anders som håller i festivalen är ju en fantastik människa och jag är oerhört smickrad han står bakom vad vi gör. Det har ju gått ett år sen releasen men eftersom detta inte är en “vanlig” platta så lever den vidare och växer hela tiden. Vi ser den som ett barn, den föddes förra året, nu uppfostrar vi den. Nästa steg är att introducera den för rockpubliken vilket sker nu inom kort framtid, och jag tror dom kommer älska den.

Har du varit med utomlands med projektet under året som gått, och fått möta fans från andra länder? Hur tycker du att det har gått?

**Jag var med på TempleCon och framförde några spår i Rhode Island, vilket var sjukt kul! Inte bara att spela och träffa alla fantastiska fans men också för att få hänga med Mike Dalager och gänget. Det var en fantastisk uppslutning på conventet och jag önskar av hela mitt hjärta att någon gång få framföra Dreams in The Witch House sin helhet.

Witch1

Det talades ju lite löst om att ni önskade att det kunde bli en fullfjädrad scen-version av rockoperan. Hur har det gått med den drömmen? Kommer vi få se dig i Brown Jenkin-utstyrsel inom den närmaste framtiden?

** Mike Dalager är en man med både talang och visioner. Men det han har mest av allt är hjärta! Han kommer aldrig att ge sig. Jag saknar honom enormt eftersom han är som en vitamininjektion att umgås med. Jag tror, på riktigt, att vi inom ett par år får se vårt verk på scen, Broadway och eller Göta Lejon.

Grejen med ett sådant här projekt är att det kan ta 10 år innan någon tar tag i det och gör det. Allt handlar om att inte ge upp, att ha lite tur och en jävla massa tro på att det ska hända. Universum hör oss, om inte vi själva tror kommer inget att hända.

gruppbild

Du har själv varit med och skapat ett ikoniskt album för Lovecraft-fans och skräckälskare, men hur är det med din egen relation till ämnet?

**Jag har en hatkärlek till skräck, jag älskar att skrämma och hatar att bli skrämd (skratt). Detta ligger mig varmt om hjärtat,  då jag är uppväxt med shockrock och har varit med i band med folk från både KISS och W.A.S.P. Inte så konstigt då att vi har med gitarristerna från bägge banden på plattan kanske…

Berätta lite om vad du tror lockar folk att läsa just Lovecraft, och om du har någon favorit själv bland hans berättelser.

**Jag tror hans intelligenta sett att skriva får folk att kippa efter andan. Det är ett rikt språk som för många kan vara svårt att ta till sig men när man väl kodat av hans språk…så BAM, you’re in for life. Jag ljuger om jag skulle säga att Dreams in the Witch House inte är min favorit idag eftersom jag levt med den så länge.

Hårdrock och skräck går ju ofta hand i hand, framförallt på skivomslag och låttexter. Hur kommer detta sig tror du, och har du själv vävt in skräckteman i något verk utöver Dreams in the Witch House?

**Jag tror att allt som skrämmer dig eller ännu mer, skrämmer andra är lockande.

Berätta lite om vad du håller på med just nu får våra läsare, då det vore kul för dem att läsa vad du kanske har för andra projekt på g!  I våras såg vi t.ex. skivsläppet med Laneys Legion, och du har ju även varit ute och spelat under sommaren med Shotgun. Vad planeras härnäst på spelschemat? Fler spelningar, eller skapas det material för kommande skivor?

**Just nu planeras släppet för Laney’s Legion i Japan 19 november vilket är spännande. Jag lirar med Ian Haugland från Europe i hans nya partajband, annars så ligger all fokus på Laney’s Legion och att fortsätta jobba runt Dreams in the Witch House.

Och det går ju inte intervjua ett så stort namn inom industrin utan att fråga dig vad du tycker om läget för svensk hårdrock nu för tiden? Syns vi på den internationella marknaden? Vad gör vi bäst, och vad kan vi bli bättre på?

**Svensk hårdrock mår finfint. Det enda som kan bli bättre är att folk, fans, måste förstå att de måste köpa musik; Musiker måste också betala räkningar och leva. Som det är nu är det tufft även för de allra största.

Och avslutningsfilm, så här när vi börjat räkna ner dagarna till Halloween; Har du lust att rekommendera någon skräckfilm till våra läsare? Finns det några riktigt bra som kombinerar skräck och hårdrock kanske?

När det gäller film så måste jag svara The Shining. Orginalet är fantastiskt! Sen musik till det tycker jag Marilyn Manson’s Golden Age Of Grotesque.
Och med de orden låter vi Chris slinka tillbaka in i studion igen, bland eteriska salter och dansande ljussken. Det är nog dock knappast sista gången vi samtalar med hårdrockslegenden, vare sig gällande hans musik eller Dreams in the Witch Houses fortsatta frammarsch. Men fram tills att stjärnorna än en gång står rätt på himlavalvet, så kommer vi här på Frombeyond.se fortsätta att gräva bland kosmiska legender och myter.

— — —

10511Axellpress163_534133446691474_8106477934664259482_n
 Johan Axell; Redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *