Science fiction så in i Norden
Facklitteratur, Sverige, 2012, Affront
Författare: Peter Öberg
Språk: Svenska
129 sidor
— — —
När man talar om science fiction-film, är det oftast inte Norden som står i centrum. Gemene man förknippar genren med storslagna blockbusters från USA, där rymdskepp späckar filmaffischen. Att det gjorts science fiction även i Norden säger väl sig själv, då vi inte är helt utan genrefilmstradition. Att det är ett relativt smalt, och inte alltid lättillgänligt, utbud är en annan femma som säkert bidragit till att området inte talats om i alltför stor utsträckning.
Peter Öberg har med sin bok Science fiction så in i Norden (2012) bestämt sig för att kartlägga nordisk science fiction-film, och som uppslagsverk är det ett smått imponerande arbete han åstadkommit. Här finner man filmer man (åtminstone jag) aldrig tidigare hört om, samtidigt som givna rullar som Rymdinvasion i Lappland (1959) finns med. Är man nyfiken på genren och inte riktigt vet var man ska börja, kan Öbergs bok absolut fungera som någon slags utgångspunkt för den intresserade. Här ges korta presentationer av filmernas handling, och i de flesta fall kommer Öberg med ett personligt omdöme.
Det är också i dess uppslagsverksdoftande form som boken har sin svaghet. Det blir aldrig mycket mer än en småkul bok att bläddra i för att leta efter film som verkar intressant. Förutom bokens introduktion finns det inga vidare diskussioner kring genren och den plats den har i vår kultur. Detta hade gjort sig betydligt intressantare, samtidigt som det givetvis bidragit till att göra projektet till något betydligt större. En eloge ska ändå gå ut till Öberg att han ens lyckats fått tag på och se så pass många av filmerna som nämns här, då en tragiskt stor del inte finns tillgängliga för vem som helst.
Bortser man från den stora bristen på mer djupgående text är boken klart värd att kolla upp för den som är nyfiken på genren. Den är enkel att bläddra och läsa i, vilket passar dess format utmärkt. Förhoppningsvis siktar dock Öberg högre med sina ambitioner nästa gång, och ger oss en saftigare bok där man verkligen biter tag i fenomenet nordisk science fiction.
Betyg: 5 av 10
– – – –
David Larsson; FromBeyond-redaktör