Meny Stäng

Rituals (1977)

Rituals
Skräck, Kanada/USA, 1977
Regi: Peter Carter
Manus: Ian Sutherland
Distributör: Code Red
Medverkande: Hal Holbrook, Lawrence Dane, Robin Gammell mfl.
Längd: 109 minuter
Finns på amerikansk import-dvd


Ända sedan det duellerades i banjo i Deliverance (1972) har de avlägsnare delarna av de stora amerikanska skogarna fått agera hemvist åt alla möjliga sorters otäckheter. Detta faller sig inte så konstigt, då det ofta handlar om isolation och i princip total avskildhet från civilisationen, och därmed långa sträckor till hjälpande händer. Innan Fredagen den 13:e (1980) och resten av 80-talets skogsslashers tog över skogsskräcken helt var det dock dags för ett annat manligt kompisgäng än Burt Reynolds och hans vänner att uppleva de hemskheter skogen att erbjuda.

I Rituals (1977) är det en grupp på fem doktorer som ger sig ut i skogen. De har som tradition att varje år åka iväg på en tripp tillsammans, där en av dom bestämmer destination. Det dröjer inte länge förrän hela gruppens stövlar spårlöst försvinner, och vad man först tar som något slags skämt, dras till mer och mer extrema proportioner. Snart förvandlas skogarna de befinner sig i till en farlig plats där varje steg kan innebära döden, där de tvingas kämpa inte bara mot en galning som är ute efter dom, utan även de hårda förhållandena ute i naturen samt de groende konflikterna i gruppen.

Gör man det rätt, kan de amerikanska storskogarna bli väldigt passande miljöer för en film som vill vara otäck. I Rituals gör man detta på helt rätt sätt, och det dröjer inte länge förrän obehaget kommer krypande. Skogarna som utgör filmens miljöer känns nästan oändliga, vilket förstärker den isolerade känsla som redan präglar filmen stämning. Utseendemässigt ser det stundtals ut som den utmärkta slashern Just Before Dawn (1981), där man visar upp storslagna miljövyer som nästan får en att tappa andan. Egentligen är det underligt att fler filmer inte har brukat sig av samma knep, då det förutom att göra filmen ruskigt snygg, bidrar det till att skapa en smått unik atmosfär som får människan som varelse att kännas ytterst liten i jämförelse med den mäktiga naturen.

Förutom att bjuda på en hel del fantastiska fotoögonblick har Rituals även karaktärer som känns väldigt genomarbetade och välskrivna. Det är också här som Rituals kanske största unika egenskap ligger. Man engagerar sig starkt i deras öden, då de faktiskt känns som riktiga människor, med minst lika många fel och brister som positiva egenskaper, och man vill inte för en sekund att de ska råka ut för de hemskheter som väntar i skogen. Det är också i de konflikter som uppstår mellan karaktärerna som några av filmens allra starkaste ögonblick finns. Här ställs deras syn på livet och läkaryrket till sin spets och får en avgörande roll för deras fortsatta överlevnad. Det hela är mycket skickligt utfört, och man kan som tittare inte helt avgöra vem som egentligen har rätt.

Som skräckfilm betraktad är Rituals en lyckad film även där. Från att otäckheterna börjar sitter man i princip på helspänn hela filmen igenom, och inte ens det bistra slutet ger tittaren en chans att helt andas ut. Det känns som att det hela tiden lurar nya faror runt hörnet för de stackars läkarna, men man blir ändå lika överrumplad varje gång något händer, vilket alltså betyder att filmen är allt annat än förutsägbar, snarare tvärtom. Det är ett briljant drag att låta naturen i sig utgöra ett minst lika stort hot mot karaktärerna som mördaren. Här tvingas de ta sig över enorma avstånd för att nå dit de ska, där bland annat en intensiv flodscen visar på hur grym och hård naturen kan vara i sin råa form.

De flesta skulle med all säkerhet inte hålla med mig, men personligen tycker jag att Rituals är en bättre film än Deliverance, som den på ett par punkter påminner om. Framförallt är det en betydligt otäckare film, med karaktärer du faktiskt bryr dig om och att de känns som riktiga människor gör knappast saken sämre. Det är en film som definitivt förtjänar mer uppmärksamhet än vad den hittills fått, och som knappast lär göra dig sugen på en långhelg ute i någon skog.

Betyg: 7 av 10


 

David Larsson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *