Meny Stäng

Recoil (2011)

Recoil
Action, USA, 2011
Regi: Terry Miles
Skådespelare: Steve Austin, Danny Trejo, Serinda Swan m.fl.
Distributör: Noble Ent.
Längd: 90 min.
Finns ute nu på svensk DVD.

— — —

Recoil 2011 DVDDen gamla Wrestlaren Steve Austin är egentligen inte mycket till skådis. Det Austin klarar av är att se stor och farlig ut samt att slå folk på käften. När det kommer till direkt till video-action så räcker dessa egenskaper dock ganska långt.

I Terry Miles Recoil spelar Austin hårdingen Ryan Varrett, en före detta snut som nu är ute efter hämnd. Hans familj mördades nämligen brutalt när de hade en mysig barbecue och sedan dess har Varret dragit runt i sin muskelbil och hämnats på det kriminella nätverk som stod bakom attentatet. Nu är det endast en skalp kvar innan Varrets hämndturné är över – Drayke Salgado (Danny Trejo) – en stenhård motorcykelklubbspresident som med sina skinnvästklädda undersåtar håller en småstad i skräck…

Recoil har med andra ord ett ganska traditionellt ”hämnarupplägg” och du kommer inte finna några som helst gråskalor mellan vad som är gott och ont. Det slitna uttrycket ”modern western” känns även relevant denna gång, inte minst på grund av upplägget ”en tyst främling kommer till en lugn håla någonstans i ”mellanwestern”.  Austin gör sedan sitt bästa för att spela ”tyst elakt stirrande hårding” och istället för att låta munlädret gå är det denna gång nävarna som får föra hans talan. En talande detalj för att vi ska förstå hur hård Varret egentligen är får vi efter varje gång han utfört sin hämnd. Han glödgar då sin stora kniv och bränner in ett nytt streck i sin väldiga underarm. Undrar ni om han dessutom går ifrån explosioner utan att vända sig om? Självklart. Blir det en smula machofånigt och överdrivet? Ja absolut, men faktiskt inte så illa som det skulle kunna vara.

Att saker exploderar rör inte en hårding Som Steve Austin det minsta
Att saker exploderar rör inte en hårding Som Steve Austin det minsta

Förvånande med Recoil är att regissören Terry Miles ändå valt att göra en relativt lågmäld och långsamt framlunkande historia. Varret landar i den lilla staden där Saldago agerar diktator, men istället för att attackera honom direkt börjar han succesivt sätta käppar i hjulen i motorcykelklubbens kriminella maskineri. Han spöar Saldagos polare, sabbar hans knarksmugglingsbilar och uppträder allmänt provocerande. Sakta men säkert pekar allt naturligtvis allt mot en uppgörelse mellan de båda hårdingarna, men vägen dit kantas snarare av knytnävesuppgörelser än bombastisk explosionsaction.

Knytnävar framför skjutvapen och explosioner passar även Danny Trejo mycket bra då faktiskt har en bakgrund som talangfull boxare (man bör kanske tillägga att Trejos boxningskarriär utspelade sig på kåken då han satt på Death Row för ett mord som han sedan friades ifrån). Trejo är naturligtvis också som klippt och skuren för denna typ av skurkroll och i vanlig ordning så gör han hyffsat bra ifrån sig. Trejo är helt enkelt ett respektingivande paket hårdhet som egentligen bara behöver gå runt och blänga elakt på folk för att skina starkare än de flesta andra filmskurkar.

Danny Trejo kan se jäkligt elak ut
Danny Trejo kan se jäkligt elak ut

Den uppmärksamma kommer även finna en liten flört med Trejos huvudrollskaraktär ”Machete” i filmen med samma namn. I filmens slutuppgörelse greppar Trejo nämligen sin näve runt en Machete för att sedan lägga den åt sidan. Lite är det som om han vill säga; nej macheten får ni vänta på, det här är en annan film. Till skillnad från Trejo gör filmens kvinnliga kuttersmycke, hotellägarbruttan Darcy (Serinda Swan) ett väldigt svagt intryck. Detta är nog inte enbart Swans fel då hennes karaktär är minst sagt lövtunt skriven. Det råder dock ingen tvekan om att Recoil ger blanka fan i att rikta sig till någon som helst ”kvinnlig” publik. Det är utan tvekan en film för testosteronstinna smågrabbar och ölkaggsgubbar som vill ha sin action enkel, rak och kompromisslös.

Den slutliga uppgörelsen
Den slutliga uppgörelsen

Både Randy Couture and Sly Stallone ska vid tillfälle ha varit kopplade till huvudrollen I Recoil, men det blev av någon anledning tillslut Steve Austin som fick ansvaret. Han gör ett godkänt jobb även om han inte ens på sin bästa dag skulle kunna mäta sig med Danny Trejos karga hårdhet. Filmen sticker inte på något sätt ut, men det är klart godkänd underhållning om man gillar att titta på när vältränade 50-plussare slår varandra på käften.  En rolig detalj för den direkt till videoaction-intresserade är att de i slutet av Recoil är på samma gamla skeppskyrkogård som handlingen i The Marine 3 utspelar sig kring.

Betyg: 5,5 av 10

— — —

Kristoffer Pettersson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *