Meny Stäng

Öga För Öga (1975)

Öga För Öga / The ’Human’ Factor
Action, UK, 1975
Regi: Edward Dmytryk
Skådespelare: George Kennedy, John Mills, Ralf Valone m.fl
Distrubutör: Rapid Stream
Längd: 95 min
På svensk DVD från 16-06-13


1Först av allt får man ju lyfta på hatten för en lång och rekorderlig karriär, som började redan 1959 och slutade i februari 2016 då George Kennedy tyvärr gick ur tiden. 91 år gammal med nära 200 titlar på sitt cv, det är inte illa det. För oss med öga för skräcken kan man ju inte glömma hans roll i Creepshow 2 (M. Gornick 1987) som den vänlige Ray Spruce, men ej heller glömma honom som Ed i Den Nakna Pistolen-serien när man istället vill dra på smilbanden. Hans roller har ett enormt spektra och han har spelat alla sorters karaktärer. Så hatten av George.

I Öga För Öga spelar Kennedy John Kinsdale, en dataspecialist som jobbar för NATO i Neapel. En kväll när han kommer hem till sitt hem har hela hans familj mördats på ett enligt polisen osedvanligt brutalt vis. Kinsdale försöker då direkt använda sitt datakunnande för att jaga fatt i de skyldiga. Till sin hjälp har han några av sina kollegor, men de fattar ganska snabbt misstanke om vad som kan komma att ske ifall han får tag i de skyldiga. Samtidigt som jakten påbörjas mördas en annan amerikansk familj. Ju närmare svaret han kommer på vilka som utfört dessa attacker så börjar också den italienska polisen försöka hindra Kinsdale från att utkräva sin hämnd.

George Kennedy på hämndhumör...
George Kennedy på hämndhumör…

Det första som slår en när man tittar igenom Öga För Öga är hur mycket datorer utvecklats under åren, och hur charmigt det är att nostalgiskt blicka bak till hur det hackades förr, telefonlurar hit och dit och allt sådant klassiskt godis. Får mig att minnas ungdomens dagar, även om jag och mina kamrater aldrig letade terrorister via hackning.. vad jag vet i alla fall. Storyn är en klassisk hämndhistoria, och jag är svag för filmer av den sorten. Hade helt missat denna titel, så var kul att lägga vantarna på en ny film i genren. DVD Verdict anser Öga För Öga vara ”biffig action i stil med Death Wish (M. Winner 1974)”, men där måste jag nog sätta ner foten, för lika vass och rå som Death Wish är denna film inte. Finns såklart liknelser med att en familjefar ger sig ut för att hämnas, men Öga För Öga blir aldrig lika påträngande jobbig eller våldsam på det där närgångna viset som Death Wish blir. Men misströsta inte, vi bjuds på våld även i denna, och en slutscen som jag verkligen satt och jublade av i tv-soffan. Jag anser det vara lite orättvist att jämföra liknande filmer med just Death Wish, då den för egen del är så enormt många steg för alla andra och en så stor personlig favorit. Men som film står sig Öga För Öga absolut.

Skådespeleriet håller en bra klass, och George Kennedy spelar på alla strängar av sin lyra. Det är mysigt till ledset till allvarligt till våldsamt och tillbaks ungefär. Speciellt bra tycker jag samspelet mellan honom och John Mills funkar. Utöver skådespeleriet måste man ju nämna att det är den levande legenden Ennio Morricone som står bakom spakarna för soundtracket, och då vet man ju att det är kvalitet. Överlag är Öga För Öga en bra film, bjuder på spänning och action även om det absolut kunde vara mer av båda varorna, men den blir aldrig tråkig och jag är nöjd att kunna skriva upp ytterligare en hämndfilm på listan. På 1970-talet visste de hur en hämndslipsten skulle dras, och denna stänkare kvalar helt klart in på listan över rullar man bör se om man gillar att hårdkokt hämnd och pang pang. Filmens tema där oskyldiga mördas i terrorattacker känns tyvärr ganska aktuellt, så vem vet.. kanske att vi kommer få se massa hämnare av olika slag ge sig efter terrorister. Hur som, rekommenderar filmen, om inte annat så för George Kennedys rolltolkning.

Betyg: 7 av 10.


Mikael Hammarberg

1 Comment

  1. Tony

    Tyckte också att filmen var helt ok. Diggar George Kennedy!!!! Köpte den på gammal hyrvhs här för nån dag sedan, efter jag läst din recension. =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *