Meny Stäng

More International VHS Art (2023)

More International VHS Art
Facklitteratur, Sverige
Förlag: Kommun-2
Författare: Tobias Petterson och Niklas Dahlman
Antal sidor: 256


Jag har tidigare skrivit om Tobias Petterson och Niklas Dahlmans båda böcker Swedish VHS Art och International VHS Art. De var rejält underhållande samlingar av alla möjliga och omöjliga videoomslag till främst europeiska filmer, utgivna på video under det sena 70- och tidiga 80-talet.

Grekiska Bird with the Crystal Plumage är inte bokens snyggaste.

More International VHS Art, eller Volume 3: International VHS Art som den också heter, är något av ett uppsamlingsheat med omslag från hela världen. Bitvis är det total galenskap. Sydkoreanska The Beyond har försetts med bilder från Evil Dead 2. Portugisiska Clash of the Ninjas har en tecknad bild av CobraSylvester Stallone och en ninja som mest ser ut som en kvinna i hijab. Franska Devil’s Wedding Night återanvänder den kedjade kvinnan på knä från SS Camp 5: Women’s Hell. Sedan tycker jag av någon anledning att det är hysteriskt kul att Lucio Fulcis The Black Cat heter Musta Kissa i Finland.

Däremot hade jag klarat mig utan elva varianter av Cannibal Holocaust, särskilt som flera av dem är ganska snarlika. Man måste nog vara av ganska OCD-aktig samlartyp för att bli upphetsad över omslag som ser exakt likadana ut, men med olika bolagsbanners. Även några av de nio varianterna på Night of the Living Dead känns något överflödiga.
Bortsett från dessa invändningar så är även denna tredje del självklar i bokhyllan hemma hos varje videofil med självaktning.

Extra kul tycker jag att spanjoren Romano Kristoffs Filippinerna-producerade Ninja’s Force finns med – en härligt knäpp actionfilm som alltför få har sett.

Boken, liksom de första två delarna, kan beställas på tobiaspetterson[at]gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *