Meny Stäng

Mindhunter: säsong 2 (2019)

Mindhunter
Crime/Drama, USA, 2019
Distributör: Netflix
Skapare: Joe Penhall
Skådespelare: Jonathan Groff, Holt McCallany, Anna Torv m.fl
9 avsnitt
Betyg: 7,5 av 10


Året har startat starkt vad det gäller tv-serier. Det kom en säsong två av Dark som stundtals smälte min hjärna och lockade inför den avslutande säsong tre. Ska inte ge mig på någon längre recension av den serien, men tycker alla borde se den. Känns lite som att den var det Twin Peaks (2017) kunde ha blivit, även om jag stundtals tyckte Twin Peaks var bra. Men det kunde ha blivit så mycket mer och då lindrar ju Dark den besvikelsen. Ett hett tips från er skäggige recensent.

Den serie som kanske haft mest hype omkring sig, som också kom tidigare i år, var säsong tre av Stranger Things. Hade hoppats på ett avslut, men det verkar som det kommer mer och jag är inte övertygad om att det behövs mer. Men, den som lever får se.. och många är det som inte lever längre för att kunna se den serie jag sett fram mest emot, nämligen säsong två av Mindhunter. Första säsongen gav jag 9 av 10 i betyg här på Frombeyond.se, och jag var verkligen laddad på säsong två när det började annonseras att den skulle släppas.

Mindhunter säsong två fortsätter i samma stil som säsong ett, och vi får se hur Holden Ford (Jonathan Groff), Bill Tench (Holt McCallany) och Wendy Carrs (Anna Torv) arbete och fortsatta forskning letar sig fram mot det som idag är kutym inom profilering och polisarbete. Genom intervjuer med olika seriemördare och andra sorters brottslingar letar de efter gemensamma nämnare och tidiga varningstecken inför om någon kan komma att bli en våldsam människa. Dessutom får de nu ett fall i knäet med de många mord på barn och ungdomar som sker i Atlanta. Ett fall som är något av en krutdurk i ett samhälle med mycket problem och motsättningar. Allt medan Atlanta-fallet pågår så hamnar Tench i en svår situation på det personliga planet, och måste ta itu med det. Insprängt i serien är också scener med den mystiske servicepersonalen från ADT, som vi i denna säsong kommer lite närmare.

Är säsong två av Mindhunter lika vass som säsong ett? Svaret är tyvärr nej, den är inte lika vass även om den är bra. Min främsta kritik mot säsongen är att fallet med the Atlanta Child Murders inte är ett jätteintressant fall om man jämför med andra fall de kunde valt att bygga säsongen kring. Det kan vara till nackdel för en om man läst om det innan, så har du ingen koll på det så undvik att läsa om det innan du ser serien. Det som är intressant är hur ett samhälle reagerar när något sådant händer och den politik som drivs, och den delen när det tas upp tycker jag är bra. Men, hade gärna sett ett annat fall som huvudfall i serien för det puttrar fram lite för mycket stundtals. Men, då finns det saker som är där och håller intresset uppe. Jag tycker att delen med Tench är intressant, och jag misstänker att det kan komma att spela in ännu mer i kommande säsonger. Karaktärerna är intressanta, så det hjälper ju mycket vid de tillfällen då intresset kanske sjunker en aning.

Rörigt läge i Atlanta

Återigen har ju den som castar serien gjort sitt jobb och skådespelarna är riktigt bra. Om säsong ett hade en riktig fullträff i exempelvis Cameron Brittons tolkning av Ed Kemper så är säsong två inte sämre, inte minst med tolkningarna av David Berkowitz (Oliver Cooper) och Charles Manson (Damon Herriman). Det märks att serieskaparna har studerat och läst mycket om de som ska porträtteras i serien för att göra det så genuint som möjligt och det ger jag självfallet två tummar rakt upp. Tycker att karaktärerna överlag är bra och välskrivna, och manuset framförs riktigt bra och trovärdigt av skådespelarna.

Charles Manson (Damon Herriman)

En del av det jag säger nu har jag ju redan nämnt i min recension av säsong ett, men det bra från säsong ett har fortsatt i säsong två. Det som skiljer första mot denna är som sagt i mitt tycke att huvudfallet är lite ointressant, men de lyckas ändå rädda det genom bra historier runt det och att fokusera på andra saker i fallet. Återigen är ju skådespelarna riktigt bra, och man får hela tiden en liten ny sak att följa utan att det känns som de bara slängt in saker för att. Jag läste nyligen att det planeras för i alla fall fem säsonger av Mindhunter och jag är faktiskt inte så negativt inställd till det. Jag tror det finns material för att göra det intressant, och nivån är även om den dippade lite i säsong två fortsatt hög. Verklighetens Douglas och Ressler var ju med om mycket och har ju enorma mängder material som kan leta sig in i serien, så är inte orolig att det ska bli blasé.

Gillade du säsong ett av Mindhunter tror jag att du kommer att tycka även säsong två är bra. Det är fortsatt hög nivå, och väldigt välgjort. Säsong tre har inte kommit så mycket info om, men jag har en del förhoppningar om vilka fall och i vilken riktning serien ska gå framöver, men vi får se om något år eller två hoppas jag. Jag har återigen börjat se dokumentärer om seriemördare med jämna mellanrum och fingrat lite på köpknappen på olika bokhandlar. Får fortsätta med det i väntan på säsong tre. Stressa inte fram den nu Netflix… men… lite fart ändå va?


Mikael Hammarberg 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *