Meny Stäng

Mäklaren (2015)

Mäklaren
Original titel: Pocket Listing
Actionkomedi, USA, 2015
Regi: Conor Allyn
Medverkande: James Jurdi, Rob Lowe, Burt Reynolds m.fl.
Längd: 92 minuter

— — —

336534Framgångsrika mäklaren Woodman (James Jurdi) säljer dyra villor av bara tusan, förförs av de heta stålarna och går bakom ryggen på firman han jobbar för. Blåsningen upptäcks och Woodman får sparken. Plötsligt är lyxlivet puts väck och med det alla hans besparingar. Den smutskastade mäklaren flyttar in i ett nedgånget råtthål och knäcker motvilligt extra som sunkig hyresvärd. När Woodman så får erbjudandet att sälja en före detta gangsters lyxvilla är han snabb med att hoppa på tåget …

Bakom ratten på denna lågbudgetrulle hittar vi Conor Allyn, en anonym genrefilmsregissör som hitills kramat ur sig fyra alster, varav den genomusla Java Heat (2013) med Kellan Lutz och Mickey Rourke torde vara den mest ”kända”. Här tar han sig an James Jurdis extremt förutsägbara manus om en arrogant mäklare och siktar mot stjärnorna, men hamnar dessvärre på avvägar och störtar istället ner i den djupaste av stinkande kloaker.

Mäklaren vill väldigt gärna vara positionera sig som någon slags smart kusin till Martin Scorseses snabbkäftade och pigga produktioner, men realiteten är en helt annan. Det här är varken nyskapande, intressant eller underhållande. Vad vi får är istället en korkad och pinsam röra som inte torde få någon att dra på smilbanden. Filmen vill så gärna vara cool och anstränger sig å det grövsta för att infria förväntningarna, utan att någon gång inse att effekten blir den motsatta – det här är nämligen ungefär så långt ifrån coolt som man kan komma.

James Jurdi är varken en bra skådis eller någon ny Scorsese.
James Jurdi är varken en bra skådis eller någon ny Scorsese.

Surfar man in på Mäklarens sida på filmdatabasen Imdb viftas det med ett hyfsat medelbetyg och en rad av stjärnbeströdda recensioner. Granskar man dessa närmre börjar man dock upptäcka ett mönster av ständigt återkommande fraser skrivna av medlemmar som saknar fler filmtitlar på sin lista av recensioner.

Grattis, du har just sött på fenomenet som borde benämnas under termen ”spökrecensioner”. Det vill säga, här har någon PR-människa eller individ ur filmteamet satt sig ner och knåpat ihop överdrivet positiva recensioner i hopp om att pumpa upp filmens medelbetyg och på så vis locka fler tittare till sig. Rent betygsmässigt hamnar alltså Mäklaren i samma klass som Edge of Darkness (2010), Drag me to Hell (2009), Black Rain (1989) och Antichrist (2009). Det i sig är inget annat än en stor skymf. Om filmen faktiskt varit bra hade de höga betygen så klart varit validerade. Det är dock svårt att tro att någon överhuvudtaget skulle uppskatta det här luftslottet, inte ens om de fick betalt för att se skiten.

James Jurdi visar att han varken kan skriva manus eller skådespela. Fotot är av ojämn kvalitet och blandar format hej vilt. Ljudproduktionen är under all kritik. Conor Allyns regi är otillräcklig och slapphänt. Burt Reynolds ser ut att kunna kollapsa när som helst. Rob Lowes frisyr liknar mer ett dött djur. Listan fortsätter i all oändlighet.

Frisyrer from beyond...
Frisyrer from beyond…

Vill du bestämt ta dig an något om mäklare så får du ut betydligt mer underhållningsvärde av att se Fredrik Eklund smida ränker och kränga bostäder i realityserien Million Dollar Listing NY (2012-). Varför någon ens vill ge ut Conor Allyns ruttna kadaver till film är en stor gåta. Håll er långt borta.

Betyg: 1 av 10 

— — —

Sandra Wallin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *