Meny Stäng

Love Hurts (2009)

Love Hurts

Författare och illustratör: Kim W Andersson

Kartago Förlag, 2009

Finns att köpa via svenska distributörer sedan 2009

— — —

I Love Hurts (2009) har man samlat en mängd kortare serienoveller där alla kretsar kring temat att kärlek kan göra ont, därav namnet. Mannen bakom detta, Kim W Andersson, illustrerar detta genom att göra berättelser rotade i skräckgenren. Här hittar man allt från människor som mördar för kärlekens skull, till besatthet som sträcker sig bortom dödens gränser och som ofta får morbida konsekvenser för de inblandade. Sammanlagt är det runt tjugo berättelser som finns samlade i Love Hurts, vilket medför att det ofta rör sig om ett tämligen kort antal sidor per berättelse.

Det framkommer tydligt att Andersson inte haft för avsikt att skrämma läsaren, då det här finns lika mycket humor som det finns skräck, och det är snarare så att man sitter med ett leende på läpparna än att förfasa sig över berättelsernas innehåll. Det är korta och småfyndiga historier som fungerar som en bra variation på samma tema, och trots att alla berättelserna i grund och botten handlar om samma sak, lyckas Andersson hålla sig borta från att upprepa sig själv och gör istället Love Hurts till en stund god underhållning och inte trött repetition. Han lyckas ofta få till en rolig twist på sina berättelser som gör gott bruk av väletablerade genrekonventioner och som tyder på att Andersson har bra koll på vad han sysslar med.

Samtidigt är det inte en samling berättelser som inger mig någon direkt wow-känsla. Man får helt enkelt ta det för vad det är, och gör man det så fungerar Love Hurts bra som ett läsvärt tidsfördriv som inte lämnar några större intryck. Det är välillustrerat och det är välskrivet om man ser det i sitt sammanhang. Eftersom det till största del rör sig om väldigt korta berättelser är det ingen större överraskning att Love Hurts inte skapar några djupa känslor hos mig som läsare, man hinner aldrig skapa sig en riktig relation till karaktärerna som framställs.

Är man ute efter en omvälvande läsupplevelse är kanske inte Love Hurts det bästa valet, men om det istället är lättläst underhållning man vill ha är den här samlingen helt klart att lägga beslag på. Den är enkel att ta sig igenom och blandningen mellan skräck och humor fungerar väl, även om det aldrig direkt blir läskigt. Samtidigt är det bra mycket roligare att läsa om brustna relationer när det involverar monster och hemskheter än när det bara är vanliga människor, och för det får Kim W Andersson en eloge.

Betyg: 5 av 10

– – –

David Larsson; From Beyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *