Meny Stäng

Killing Ground (2017)

Killing Ground
Skräck, Australien, 2017
Distributör: Njuta Films
Regi: Damien Power
Medverkande: Aaron Pedersen, Ian Meadows, Harriet Dyer m.fl
Längd: 85 minuter


Vi som gillar skräckfilm vet att det där med att campa sällan är en god idé. Antingen har du en sur Jason Voorhees efter dig, beredd att klyva både kropp och tält med sin machete, eller så lurar något annat jäkelskap i krokarna. Det är helt enkelt dumt att övernatta i tält på mer eller mindre ödsliga platser.

Damien Powers Killing Ground är inte filmen som kommer att förändra bilden av campingplatser som dödsfällor, utan snarare cementera den. Paret Sam och Ian ger sig ut i den australienska vildmarken för lite ensamtid, avskilt från livets stress och press som möter dem i vardagen. Stället är idylliskt och allt verkar frid och fröjd, tills de hör ljud i skogen. Parallellt med detta får vi följa en annan familj, även de campare i samma område, när de möter den mindre charmiga sidan av mänskligheten, något även Sam och Ian snart bittert ska få erfara.

Inte så mycket nytt under solen, tänker ni kanske nu? Precis som att vi vet att campingplatser är livsfarliga, vet vi att skräckfilm inte alltid måste komma med något nytt, så länge man gör det bra nog. Och det är precis vad Killing Ground gör. Den delar många släktdrag med den briljanta brittiska campa-på-ödslig-plats-skräckisen Eden Lake och du som kände ångestsvettningar över det som drabbade den filmens huvudkaraktärer kommer att känna igen dig här också. Det är ett effektivt scenario att skildra, där ödsligheten i sig blir ett hot och där hoppet om räddning från civilisationen alltid känns så långt bort, men samtidigt så nära.

Allt det här låter väl fint, men också fortfarande som något man sett förut. Vilket det också, på gott och ont, är. Visst är man beredd på vissa vändningar i filmen och man behöver inte klura särskilt länge för att ana vart den är på väg, men det gör heller inte så mycket. Killing Ground är ett såpass snyggt ihopsnickrat hantverk att man förlåter dess brist på nyskapande idéer. Istället sitter man och mår så där dåligt som bara en skräckfilm av den här sorten kan få en att må, vilket också på sätt och vis känns uppfriskande när jumpscares annars är det man räknar med att vi som publik ska gå igång på.

Vill du sumpa din första dejt eller skrämma iväg någon som gillar lyckliga filmer är Killing Ground ett utmärkt val. Den är också ett trevligt inslag i ett 2017 som även bjussat på den ännu mer magontsframkallande Hounds of Love och visar att Australien inte är ett land vi kan räkna bort när det kommer till bra genrefilm.

Betyg: 6,5 av 10

– – –

David Larsson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *