Meny Stäng

Killer Klowns From Outer Space (1988)

Killer Klowns From Outer Space

Skräck/Komedi, USA, 1988

Regi: Charles Chiodo

Manus: Charles, Edward och Stephen Chiodo

Distributör: Galaxina Film

Medverkande: Grant Cramer, Susanne Snyder, John Allen Nelson mfl.

Längd: 83 minuter

Finns på svensk DVD

— — —

Clowner har en något unik ställning när det kommer till hur man uppfattar dom. Å ena sidan ska dom vara roliga och bringa skratt till deras publik, å andra sidan är det inte ovanligt att uppfatta clowner som något väldigt obehagligt. Tittar man på skräckfilmen kan man hitta mer än ett exempel där en elak clown fått skrämma livet ur tittaren. Det främsta exemplet är filmatiseringen av Stephen King’s It (1990), där clownen Pennywise fått många att för resten av sitt liv frukta de rödnästa figurerna. Möjligen beror detta på just kontrasten rolig-otäck, det som i grunden inte är otäckt blir betydligt otäckare när det sätts i rätt kontext. Annars kan det nog helt enkelt bero på att clowner har en förmåga att se otäcka ut. Hur det än ligger till kan man konstatera att folk blivit skrämda av clowner många gånger, och lär bli det i många år till.

Clownerna i Killer Klowns From Outer Space (1988) är, precis som titeln påpekar, från rymden. Som sina många filmsyskon är de ena riktigt elaka jäklar, som kommer till jorden för att härja, mörda och skapa allmän oreda. När de dyker upp i den lilla staden Crescent Cove får befolkningen minst sagt något de aldrig kunnat föreställa sig att tampas med. Efter att ett rymdskepp, i form av ett cirkustält, landat i utkanten av staden börjar en skräckfylld natt för dess invånare.

Titeln i sig avslöjar att det här inte är den mest gravallvarliga film som gjorts. Clownerna springer runt med popcornpistoler, förvandlar folk till sockervadd och använder en ballonghund för att spåra sina offer. Det är alltså ingen film du kommer drömma mardrömmar om i flera år efter, vill man ha skräckfilmsclowner som sätter psykiska ärr bör man leta efter något annat. Killer Klowns From Outer Space är istället en nästan ofattbart underhållande film, där regissören inte sparar på krutet i en enda sekund. Här är det full fart som gäller från bildruta ett, och det är omöjligt att inte ryckas med i den filmiska berg-och-dalbana som det här är.

Det märks att det är gjort med enormt mycket entusiasm och en stor kärlek till de genrer som den delvis parodiserar, delvis själv är en del av. Det blir aldrig något förlöjligande, utan man kan snarare se filmen som en hyllning till både sci-fi och skräckfilm av äldre sort. Chiodo-bröderna som ligger bakom filmen har ett förflutet inom specialeffekter, och det märks att man lagt ner mycket tid på det här. Effektmässigt håller filmen en hög nivå, clownerna ser både lustiga och småläskiga ut, och det är beundransvärt att man tagit sig tid att komma på mer än bara en eller ett par olika utseenden för filmens antagonister. Här finns det mördarclowner i många utföranden, smala som tjocka och mindre som större. Det framkommer tydligt att det ligger en stor lekfullhet bakom det här projektet, då varje bildruta lyser av skaparglädje och en vilja att inte bara göra något roligt, utan även något bra.

Även om filmen kan se ut som en lustig bagatell på pappret, rör det sig om en välgjord skräckkomedi som även ser bra ut. Skådespelarna gör det dom ska, och även om det inte rör sig om några oscars-prestationer så sköter sig alla precis så mycket man kan kräva. Att det även rör sig om en tämligen originell idé, jag har då inte sett utomjordiska mördarclowner tidigare, gör filmen bara ännu mer minnesvärd. Idén håller dessutom för en långfilm, vilket tyder på att det inte är ett gäng klåpare som ligger bakom det här, utan några som faktiskt har koll på vad dom gör.

Killer Klowns From Outer Space är en utmärkt skräckkomedi som på många sätt är bra på det vis filmer bara kunde vara på 80-talet. Snygga effekter, ett kanontempo och dessutom ett soundtrack som både är minnesvärt och catchy gör den här filmen till mer än bara en kul idé. Egentligen är det svårt att peka ut allt som är bra här, det finns så mycket att hämta här för den som uppskattar sån här film. Enklast är att konstatera att Killer Klowns From Outer Space inte bara är en förträfflig titel, utan en minst lika förträfflig film som träffar rätt på i princip alla punkter. Att lyckas göra en så här bra film med mördarclowner som skjuter popcorn, är helt enkelt en bedrift som bör uppmärksammas.

Betyg: 9 av 10

– – –

David Larsson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *