Meny Stäng

Intervju med doom metal-bandet Endtime

Känner ni hoppfulla vindar svalka och värma? Kan ni känna våren komma smygande och med den ett litet hopp om en härlig sommar? Dags att lägga alla de tankarna i en soppåse och skicka rätt ut genom rutan, för den 4:e mars släppte Uppsalabördiga ENDTIME lös sin skiva Impending Doom över världen och gör sig redo för att se kaos kräla över jorden och göra slut på oss allihop en gång för alla. Med medlemmar från sorgligt nog nedlagda Undergång och Obnoxius Youth, Taiwaz, Krusus och Noctum så har ENDTIME skalat bort allt det där som folk tycker är lite fest med doom metal, och siktar istället på rent mörker. För att citera Nifelheim: ”Har ni det bra? Nu är det slut med det!”. Skivan finns att beställa genom http://www.heavypsychsounds.com

Vi skickade iväg några frågor till Christian ”Crippe” Chatfield som hanterar mikrofonen för att snacka ENDTIME, mänsklighetens förfall, musik, skräckfilmer och vad man ska göra åt folk som inte tycker The Thing är världens bästa film. The end is near!

Ge oss the story of ENDTIME.
Vi startade 2015 under namnet Saturniids med syftet att spela doom metal som vi tycker det ska låta, helt utan gung och sväng. 2020 bytte vi namn till det mer passande Endtime. Vi släppte vår första skiva ’Impending Doom’ i mars och nu är vi redo att förgöra världen.

Hur kom ni i kontakt med bolaget Heavy Psych?
Vi körde den gamla klassiska skicka demo. Det visade sig att Heavy Psych Sounds var det enda bolaget med mod nog att våga släppa en Endtime-platta. Plattan är gjord med tanken att den ska låta som att precis allt går åt helvete.

Vilka band har inspirerat ert sound?
Black Sabbath – Headless Cross
Black Flag – My War

Er senaste video (https://www.youtube.com/watch?v=kwOiWtax65s) är ju starkt influerad av 80-talets tecknade filmer, skräckfilm och Lovecraft. Är det teman som texterna går i och hur kom det sig att ni valde den vägen?
Just låten (Living Graves) som videon gjordes till är djupt lovecraft-inspirerad och när vi spånade på vilken typ av video vi skulle göra till den så insåg vi ju att det enda vi kunde göra utan att bli ruinerade var en animerad video. Så fick det bli. Valet att göra den i 80-talsstil var en no-brainer. Det kan knappast ha undgått någon att vi är gravt förstörda av 80-talets skräpkultur samtidigt som vi dyrkar den så det föll sig rätt naturligt att det speglar sig i det mesta vi gör, så som design, texter osv.

Namnet antyder ju en tro att det snart är förbi med oss, mänskligheten då.. vilket av alla scenarios ser ni som mest troligt?
Just nu så känns ju inte ett kärnvapenkrig helt omöjligt tyvärr… Anledningen är väl tyvärr att DEVO hade rätt hela tiden. Folk blir dummare, mer själviska osv man ser mänskligheten regressera totalt.

Vad förutom banden som nämnts innan influerar och inspirerar musik och texter i ENDTIME?
Krig och elände, samhället och världen vi lever i samt skräckfilm. Det vill säga en outsinlig källa till inspiration.

På tal om skräckfilmer, vilken är egentligen världens bästa skräckfilm, och varför är det John Carpenters The Thing? Finns det några skräckfilmer du tycker får för lite uppmärksamhet?
Alla människor med någon sorts snille och smak vet ju att The Thing är världens bästa film. Varför? Ja kortfattat pga: John Carpenter, Kurt Russell, Ennio Morricone samt Rob Bottin. Bara en idiot tycker annorlunda. Spontant så är det Alucarda och The Laughing Dead. Sen nämner vi även Possession och The Exorcist III även om den senare fått lite upprättelse på senare tid, men de två filmerna kan man inte nämna för många gånger.

En möjlig framtid, hur ser den ut för ENDTIME och vad har ni planerat?
Ny inspelning på g samt ett par gig inbokade. Bland annat på Klubb Fredagsmangel den 10 juni och ett gig i Uppsala tillsammans med Concrete Winds. Samt ett till gig som släpps här i dagarna.

Vilka andra nutida band ska man hålla utkik efter och varför?
Carino Cat – briljant italodisco
Concrete Winds – pga sinnessjukt mangel

Några sista ord och tack?
Köp skivan och kom på gigen medan ni fortfarande kan! Vem fan vet vad som sätter stopp för det igen annars? En ny pandemi? Jordens undergång? Tack till dig Mike och From Beyond för intervjun!

– – –

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *