Meny Stäng

Hostel III (2011)

Hostel III
Skräck, USA, 2011
Regi: Scott Spiegel
Manus: Michael D. Weiss
Medverkande: Tomas Kretschmann, Kip Pardue, John Hensley mfl.
Distributör: Sony
Längd: 88 minuter
Finns på svensk dvd och blu-ray från och med 10 januari 2012

— — —

När Eli Roth för ett par år sen tillbaka gjorde Hostel (2005) anade han nog inte vad han ställde till med. Filmen, och dess uppföljare, är förvisso småunderhållande filmer, vilket väl inte kan sägas om den våg av filmer som följt efter. Man har givit denna subgenre den vedervärdiga beteckningen “torture porn”, eller “tortyrporr”, vilket bara det borde hindra en från att se filmerna i fråga. Detta verkar dock inte hindra folk, då det fortfarande dyker upp filmer av detta slag lite titt som tätt, och man undrar egentligen när filmskaparna ska få nog av att återupprepa samma koncept. Även om Eli Roth på något vis var med och drog igång hela karusellen hade han åtminstone vett att dra sig ur innan det blev enbart repetitivt.

Kanske är det således ingen större anledning att Hostel III (2011) dyker upp, såhär fyra år efter del två i serien. Utan någon som helst inblandning (såvitt jag vet) från Eli Roth kommer den här direkt till dvd/blu-ray. Handlingen är denna gång förlagd till Las Vegas, där ett killgäng ska hålla svensexa åt en i gruppen. Det hela börjar festligt med strippor och sprit, men när en i gänget försvinner börjar saker och ting gå åt pipan. Det visar sig att föreningen Elite Hunting Club, som har det sjuka nöjet att tortera folk de kidnappar, även håller hus i Las Vegas, och det blir en minst sagt prekär situation för killarna som hade hoppats på en blöt helg i Vegas…

Egentligen ringer väl varningsklockorna redan när man inser att den här filmen inte backas upp av dess upphovsman, och att den dessutom ges ut direkt utan någon biorelease är ju heller ingen lockande faktor. Tyvärr infrias farhågorna tämligen omgående, då det första man möts av är en film som ser så billig ut att man blir trött. Detta fortsätter sedan genom hela filmen, ackompanjerat av en ohygglig klippning där man ibland undrar vad som egentligen pågick i klipprummet, och om personerna bakom var helt på det klara med vad dom gjorde.

Jag är inte den som vanligtvis klagar på skådespelare i genrefilm, det är för enkelt att göra det, men Hostel III är i detta fall undantaget som bekräftar regeln. Huvudpersonen sköter sig helt okej får man ändå säga, vilket dock inte gäller när det kommer till skådisarna som spelar hans polare. En av dessa snubbar är så vansinnigt dålig att man blir irriterad så fort han dyker upp i bild, vilket också gör hans redan osympatiska karaktär ännu enklare att tycka illa om. Nu kanske det känns som att jag gör det lätt för mig och sparkar på den som ligger, men det här är ett fall av uselt skådespeleri som jag ändå känner måste belysas, jag har sett betydligt bättre skådisar i filmer som har en bråkdel av den budget Hostel III har.

I Hostel III åker tortyrredskapen fram ännu en gång…

När man slår på en film som Hostel III får man väl ändå hoppas på att det ska forsa en del blod och att kameran ska visa upp allehanda våldsamheter? Så blir dock aldrig direkt fallet här, då den faktiskt är rätt tam på den fronten. Den första Hostel var heller inget gorekalas, men tvåan tog upp det ett par snäpp, och då hade man ju kunnat önska att del tre skulle ta detta ännu längre, vilket man alltså inte gör. Mordscenerna är trista och fult genomförda, vilket bara gör Hostel III till en ännu mer tröttsam upplevelse.

Förväntningarna var knappast höga inför Hostel III, men jag hade ändå vågat hoppas på en halvt underhållande film med lite skojiga dödsscener, men inte ens det bjuds man på. Man kan således med ytterst gott samvete skippa den här filmen och istället se något bra, eller återvända till de första två delarna i serien, om man nu nödvändigtvis måste se folk torteras av rika och perversa typer.

Betyg: 2 av 10

– – –

David Larsson; From Beyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *