Meny Stäng

Hitchcock / Truffaut (2015)

Hitchcock / Truffaut
Dokumentär, USA/Frankrike 2015
Distributör: Studio S
Regi: Kent Jones
Medverkande: Wes Anderson, Peter Bogdanovich, David Fincher, m.fl.
Längd: 80min


1En av mina absoluta favoritfilmer har sedan lång tid varit Psycho (A. Hitchcock 1960). Såg den som relativt ung, och det är en sådan där film som växer mer och mer ju längre tiden går, och när man ser den nu så kan man ju se exakt hur mycket den och Hitchcocks filmer överlag format filmmediet. Han var sannerligen en pionjär och hjälte för thriller-genren, men även andra genrer har lånat och inspirerats av honom. Dessutom verkade han ha varit något av en speciell person att ha att göra med, och sådana figurer tycker jag alltid om att lära mig mer om. Det samma tyckte filmskaparen Francois Truffaut, och skickade iväg brev till Hitchcock där han uttryckte sin beundran för dennes filmskapande. Truffaut gav som förslag att de skulle träffas och göra en längre intervju om film. Under en vecka satt Hitchcock, Truffaut och en tolk i ett rum i Hollywood och bara pratade. Resultatet blev boken Hitchcock.

Dokumentären Hitchcock / Truffaut tar upp hur boken kom till, men än viktigare så tar den upp mycket om filmaren och konstnären Alfred Hitchcock. Det varvas ljudklipp från deras intervjuvecka med arkivbilder på brev, klipp från både Hitchcocks och Truffauts filmer och intervjuer med olika filmskapare, bland annat David Fincher och Martin Scorsese. Det är kul och intressant att höra andra filmskapare prata om Hitchcock och hans verk. Det märks tydligt att de intervjuade sett hans filmer gång på gång, studerat dem noga och låtit sig inspireras. Som filmnörd är det roligt att höra hur de tolkar vissa av filmerna, och hur vissa av scenerna är filmade.

Francois Truffaut och Alfred Hitchcock i het diskussion.
Francois Truffaut och Alfred Hitchcock i het diskussion.

Hollywood Reporter skriver som kommentar om Hitchcock / Truffaut att den är ”högsta vinsten för alla filmälskare” och jag sitter med ett flin under hela dokumentären och minns mig tillbaka till skolans lektioner i filmkunskap. När jag skulle göra min sista filmanalys visade det sig att vi skulle se Fåglarna (A. Hitchcock 1963), och ett skarpt NEJ hördes i lokalen, då en av mina kurskamrater bestämt sig innan för att fokusera på musiken i filmen, vilket ju som bekant finns exakt noll av i filmen. Det är för övrigt en liten miss i denna dokumentär att musiken, och ljuden i filmerna lämnas nästan helt onämnt. Är ju onekligen en viktig del av Hitchcocks filmer, och hade gärna sett mer diskussioner om det.

Som cineast borde man ju ha läst boken, och efter att ha sett dokumentären hamnar den absolut på läslistan och jag skäms lite för att jag har missat den. Känns som det är mer, ja i brist på bättre ord, naket när de pratar om filmerna, och om film överhuvudtaget än vad det brukar vara i dokumentärer eller böcker om filmskapare. Man märker att de båda deltagarna i samtalet snabbt fattar tycke för varandra, och det gör ju också samtalet djupare. Dessutom har  av dokumentärens regissör hittat bra människor att intervjua, som både ger intressanta infallsvinklar på filmerna men också på sitt eget arbete. Hitchcock / Truffaut är mestadels fokuserad på filmskapandet och filmmediet, så den som vill ha ett mer djupgående personporträtt av Hitchcock kanske blir lite besviken, men det ges så mycket annat intressant och matnyttigt så jag rekommenderar den till alla cineaster. Boken ska bli intressant att läsa, och jag kommer att köpa den så fort tillfälle ges.

Dokumentären Hitchcock / Truffaut kanske inte kommer att gå ner i historien som en klassiker, men den är bra och intressant, och ger en inblick i hur Hitchcock kunde jobba och vad som skiljer en filmisk konstnär från en dussinfilmskapare. Den kunde gott ha varit lite längre dock, för vissa ämnen känns det bara som om man hann snubba vid, och Hitchcock och hans arv förtjänar långt mer än 80 minuter.

Betyg: 7 av 10.


Michael Hammarberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *