Meny Stäng

Hatchet II (2011)

Hatchet II

Skräck, USA, 2011

Manus och regi: Adam Green

Medverkande: Danielle Harris, Tony Todd, Tom Holland, Kane Hodder, AJ Bowen mfl.

Längd: 87 minuter

Distributör: Scanbox

Finns på svensk dvd från och med 7 mars 2012

— — —

När Hatchet (2006) kom för ett par år sedan stoltserade man med att det skulle vara en återgång till 80-talets slasherfilm. Parollen “Old School American Horror” användes flitigt i marknadsföringen av filmen, och givetvis blev man nyfiken på vad det kunde vara som dolde sig bakom allt detta hajpande och ståhej. Nu visade det sig att Hatchet inte alls var värst old school på något sätt, utan kändes som en modern skräckfilm, som ändå lyckades vara rätt underhållande och åtminstone bjuda publiken på CGI-befriat massvåld.

Hatchet II (2011) marknadsfördes på liknande sätt. Här tryckte man dessutom på att detta var minsann den första skräckfilmen på länge som skulle visas helt oklippt på bio, med våld och kladd i massor på den stora duken. Även om man blev skeptisk efter den något falska marknadsföringen kring den första filmen, kunde ju ändå det här bli en skojig uppföljare som körde vidare på ettans koncept, och som kunde fungera lika bra. Icke då.

Den här filmen är lika mycket old school-skräck som vilken modern skräckis som möjligt. Som självutnämnt skräckfilmsfan borde Adam Green se detta själv, och även bolaget Dark Sky Films som producerat (som släppt en del fina titlar på dvd), men någonstans verkar det ha gåttsnett och man har kört på att ge publiken falska förhoppningar om något man ej kan infria. Hatchet II är dessutom en betydligt sämre film än sin föregångare.

Man introducerar här en mycket klen bakgrundstory till mördaren Victor Crowley (fasen vilket fånigt namn!) som känns trött och mer som en nödlösning. Det visar sig att hans farsa var otrogen med hushållerskan medan frugan låg för döden, och precis innan frugan tog sitt sista andetag kastade hon en förbannelse över sin otrogne make och hans älskarinna. Detta ledde även till att deras ofödda barn blev förbannat, och när väl barnet, som då är Victor Crowley, föddes, var det så groteskt att modern dog i barnsäng. I nutid beger sig Marybeth (Danielle Harris) tillbaka till träsket för att ta sig an Crowley en gång för alla, tillsammans med pengahungriga jägare och den skrupelfrie skummisen Reverend Zombie (Tony Todd). Givetvis blir det hela betydligt blodigare och svårare än vad de kunnat vänta sig…

En sminkad Tony Todd i fulla tag med att spela över…

Det är mer än bara faktumet att Adam Green inte lyckats med att få till en old school-känsla som är fel med Hatchet II. Fotot är ruskigt trist och det är mer ofta än sällan som det blir en ryckig klippning, särskilt i mordscener, som är enerverande att se på. Musiken är mer eller mindre värdelös i mina öron och funkar inte alls bra till filmen för den delen heller. Att man dessutom väntar med att sätta igång slakten till efter halva filmen är även det ett stort minus.

Detta då det egentligen bara är dessa scener som är sevärda är vägen dit en transportsträcka som inte tillför något vettigt alls. Tony Todd spelar över så att det gör ont i ögonen, och stackars lilla Danielle Harris ser mest ut att ha problem med att kontrollera sin mimik, snarare än att göra ett bra skådisjobb. Karaktärerna är ytterst ointressanta och man bryr sig inte ett skvatt om vilka som dör eller inte, utan sitter mest och hoppas på att de ska dö så fort som möjligt så man slipper deras irriterande beteende.

Victor Crowley (Kane Hodder) med en fånigt stor motorsåg.

Humorn här fungerar inte heller för fem öre. Billiga sexskämt vinner inga poäng alls i min bok, och hör mer hemma i valfri modern parodi än en film som Hatchet II, som väl vill sälla sig till en skara som är betydligt högre ansedd. Ska man se något positivt så är det väl att goreeffekterna är tacksamt CGI-befriade, men det gör inte så mycket när man mest sitter och suckar åt filmen raktigenom. Man har dessutom haft mage att använda en repetitiv och tråkig ljudeffekt så fort någon blir brutalt mördad. Stor miss.

Är man sugen på att slänga ett öga på någon modern filmskapare som gör film enligt den gamla skolan så är Ti West ett betydligt bättre val. Adam Green faller platt redan vid start med Hatchet II, och det är dessutom en både tråkig och dålig film som egentligen inte har några behållningspunkter alls, inte ens för en slasher-aficionado som mig själv. Med andra ord kan man med gott samvete hålla sig borta från Hatchet II och istället se någon bra skräckfilm, gammal som ny. Hatchet II, “old school american horror”? Fasen heller.

Betyg: 2,5 av 10

– – –

David Larsson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *