Meny Stäng

Göteborgs Sci-fi-mässa 2011

Den 26 – 27 februari hålls Göteborgs årliga Scandinavian Sci-fi, Game and Film Convention. Platsen är Svenska Mässan och med tanke på att de iskalla havsvindarna biter ordentligt i skinnet är uppslutningen mycket imponerande. Trots den långa kön är stämningen gemytlig och för att underlätta besökarnas väntande vaktas vi av Star-Wars stormtrupper, något som verkar uppskattas starkt av både små och stora entusiaster.

Väl inne på mässan så känns det som jag klivit in i prylsamlarnas himmelrike. Diverse handlare har ställt upp sina produkter och det rör sig om fantastiska mängder film, tv-spel, affischer, serietidningar, leksaker, autografer, filmfigurer och allt annat man kan tänka sig. Det som överväger är artiklar kopplade till George Lucas Star Wars-franchise. Allt från Star Wars-lego till dräkter och verklighetstrogna (?) plastlasersvärd erbjuds.

Det som också är kul att se är att det inte endast är mässans yngre besökare som är uppspelta över dessa prylar, jag ser exempelvis en tatuerad och skäggig bjässe i 45-årsåldern som med tindrande ögon bär i väg på sin nyköpta Darth Vader-mask. För övrigt så finns en hel del filmrekvisita på plats. Förutom drivor med Star Wars-prylar så finns exempelvis Harry Potters mantel från en av filmerna vilken också blir flitigt fotograferad. Mitt i allt handlande så uppmanas vi plötsligt att ställa oss mot väggarna. Darth Vader kommer nämligen marscherande med ett bistert gäng stormtrupper och med den resliga Chewbacca i följetåg. Det är inte utan att man rycks med i stämningen.

Lou Ferrigno, Aka: The Hulk
Kristanna Loken från ”Terminator 3”
Mässans största attraktioner är dock där i egen hög person. Hulken finns exempelvis på plats, alltså Lou Ferrigno som spelade den gröna jätten i tv-serien. Om man har lust och ett par hundra kronor över kan man bli fotograferad med Ferrigno som fortfarande har ett imponerande biceps-omfång. Till många unga grabbars glädje finns också fotomodellen Kristanna Loken från Terminator 3 på mässan. Av någon anledning så får den späda modellen dela ut betydligt fler kramar till lyckliga besökare än vad Ferrigno får.Vi får även en chans att träffa Kim Hartman och Richard Gibson från ‘Allå, ‘allå, ‘emliga armén. För att ingen ska missa vilka de är så har de på sig sina tyska uniformer från tv-serien. Funderar man på det så ser det faktiskt en smula surrealistiskt ut med Helga och Herr Flick mitt bland stormtrupper och fotomodeller, men det får man helt enkelt acceptera en dag som denna. Till alla Star Wars-dyrkares extas så har även Anthony Daniels tagit sig till Göteborg denna helg. Mannen bakom den guldfärgade roboten C-3PO är förmodligen också den gäst som uppvaktas av flest antal besökare. Kanske är det till viss del hans närvaro som är anledningen till att det är Star Wars-franchisen som dominerar mässan.

Själv tycker jag att den mest intressanta gästen heter Michael Beck. Anledningen till att han bjudits in till Sverige är hans huvudroll som gängmedlemmen ”Swan” i Walter Hills dystra framtidsvision The Warriors, en film som ligger mig varmt om hjärtat och som kan ses som rejält stilbildande när den kom 1979. Trots att mässans ”kändisar” inte ger intervjuer så lyckas jag få en liten pratstund med Beck som visar sig var en mycket trevlig herre. Han berättar att det här är hans första besök i Sverige och att han på grund av vädret inte riktigt vågat sig ut, något som man kanske kan förstå eftersom Beck vanligtvis är bosatt i Florida.

Jag kan naturligtvis inte låta bli att fråga lite om hans huvudroll i The Warriors och om det finns någon chans till en uppföljare. Beck skrattar och menar att han och de övriga skådespelarna kanske börjar bli lite väl ålderstigna för att passa i sina gängvästar, men att det för några år sedan fanns planer på en nyinspelning av filmen. Om Beck skulle erbjudits en biroll eller dylikt vet han inte eftersom projektet verkar ha lagts på is innan rollbesättningen bokades.  Inom den närmsta framtiden har däremot Beck inte några större skådespelarplaner förklarar han. Mest blir det att ta det lugnt och jobba med sin biografi som han hoppas ska bli klar under 2011. Avslutningsvis kan jag inte låta bli att fråga vad han egentligen tycker om de svenska Sci-fi nördarna?

– I love them, they´re just great, säger Michael Beck med ett stort leende på läpparna.

Själv har jag tidigare aldrig besökt ett event av detta slag. Diverse filmer och reportage hade ändå gett mig en bild av vad jag skulle få se. Jag förväntade mig privatpersoner i egenhändigt gjorda dräkter som nästan på ett religöst sätt dyrkade de filmrelaterade gästerna. Riktigt så galet är det inte. Trots att jag ser några personer glida runt i hemgjorda Jedi-dräkter, och till och med några killar i Star-Trek-uniformer (så kallade Trekkies eller Trekkers), så är allt med en rejäl glimt i ögat.

Förutom att mässan är ett paradis för samlare så känns det som en plats med mycket självdistans där alla tillåts vara sig själva. Det är också omöjligt att inte ryckas med i stämningen och att plötsligt inse att man bara måste ha med sig ett mäktigt lasersvärd i plast.  Eller som det blev i mitt fall, ett fotografi från The Warriors signerat av Michael Beck.

Kristoffer Pettersson: FromBeyond-redaktör

Foto: Eva Johansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *