Meny Stäng

Geostorm (2017)

Geostorm
Katastroffilm, USA, 2017
Regi: Dean Devlin
Skådespelare: Gerard Butler, Jim Sturgess, Daniel Wu, Ed Harris, Andy García m.fl.
Distributör: Warner
Längd: Längd: 1 tim 48 min
På svensk DVD och Blu-ray från 2018-03-05


Det finns väldigt många olika sätt att klassificera ost. Utseende, användningsområde, tillverkningssätt m.fl. Man pratar om konsistens, skorpa, ursprunget, det är en veritabel djungel. Själv föredrar jag s.k. grynpipig hårdost som innehåller 30-50% vatten, ost med små håligheter som lämpar sig bra för att smälta. Geostorm däremot, måste nog räknas in bland rundpipiga ostar, där hål bildas under processen och expanderar under lagring. För det här är verkligen katastroffilms-ost utan dess like, en veritabel smältdeg av klyschor och hysteri. Precis som vi vill att en katastroffilm ska vara.

Ok, då kör vi lite klyschebingo. Gerard Butler spelar en ingenjör som byggt en rymdstation där man med hjälp av satelliter kan kontrollera vädret. Han är lite av en outsider, föredrar att spela med sina egna regler vilket givetvis inte fungerar med hans chefer. Han är även frånskild och har kommunikationsproblem med sin unga dotter. Detta resulterar i att han får sparken från sitt jobb vilket resulterar i ytterligare lite familjeproblem då hans yngre bror blir chef över rymdstationen istället. Men då några väldigt onaturliga naturkatastrofer sker inser man att någon har kapat rymdstationen och en butter Butler kallas in igen för att se vad som hänt, men bara enligt hans egna regler! Någon håller på att skapa förutsättningarna för en superstorm, en så kallad Geostorm och det är upp till Butler, hans bror (Jim Sturgess) och en av de minst trovärdiga Secret service agenterna jag någonsin skådat att hitta vem. Spoiler. Det är Ed Harris. Men det visste man så fort han dök upp. BINGO!

Gerard Butler som supersmart outsider
Gerard Butler som supersmart outsider

Det här är verkligen bara fånig klyscha efter fånig klyscha snyggt uppradat på ett oljeinsmort fat. Det enda som över huvud taget stack ut lite var faktumet att huvudpersonens exfru inte figurerade speciellt mycket, det brukar vara kutym på att hon ska komma tillbaka i hans liv för en möjlig återförening. Det måste vara någon Amerikansk familjegrej, det kvittar om exfruns nye man är trevlig, dö måste han hur som helst. Gerard Butler ser verkligen uttråkad ut och de andra skådespelarna ser mest ut att skämmas med tanke på all den fåniga dialog de måste haspla ur sig.

Riktigt skitväder!
Riktigt skitväder!

MEN. Jag hade faktiskt mycket trevligt när jag tittade på Geostorm. Visst, klyschigt så inåt h-e men filmen har ett bra tempo och smackar på med rolig massförstörelse och snygga specialeffekter. Jag blev faktiskt väldigt glad av att se filmen och mot slutet var det nästan så att jag fick fjärilar i magen av alla fånigheter. När allt var över så satt jag där med ett leende på läpparna och funderade på om jag skulle riva av San Andreas. Men jag övergav den tanken då jag insåg att min hjärna antagligen skulle försöka fly från mitt huvud för att inte smälta.

Så, en väldigt behaglig och ostig katastroffilm som är mycket trevlig underhållning om du är på rätt humör.

Betyget blir 6 av 10. För osten.


Joachim Andersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *