Meny Stäng

Faces In the Crowd (2011)

Faces In the Crowd
Thriller, Usa, 2011
Distributör: Scanbox
Manus och regi: Julien Magnats
Skådespelare: Milla Jovovich, Julian McMahon m.fl.
Längd: 96 min
Finns på svensk DVD och Bluray från 2012-05-30

— — —

Faces in the crowd blurayEfter en utekväll med sina tjejkompisar springer Anna (Milla Jovovich) på helt fel figur. Närmare bestämt blir hon vittne till hur en seriemördare överfaller och tar livet av en ung kvinna. Anna flyr desperat fly från platsen, men faller dessvärre illa och slår sig medvetslös. Men trots en rejäl skallskada så överlever Anna mirakulöst. Men när hon vaknar upp på sjukhuset är det ändå något som inte stämmer. Anna har nämligen skadat den del av hjärnan som används vid ansiktsigenkännande. Naturligtvis ställer detta till stora problem i Annas privatliv, men vad som är ännu värre – nu kan Anna inte känna igen ansiktet på mördaren som är ute efter henne.

Julien Magnats rysarthriller Faces In the Crowd är kanske inte direkt urdålig, men den är heller inte speciellt pulshöjande.  Filmens grundidé med ”vittnet som inte kan se mördaren” doftar förvisso italiensk mordgåta från tidiga 70-talet, och i rätt händer så hade nog detta kunnat bli en riktigt medryckande historia.  Men filmen faller då den inte erbjuder någon form av finess i sitt utförande. Den saknar helt enkelt all form av visuell och emotionell karisma. Ok, viss behållning finns i de scener där Anna febrilt försöker känna igen människors ansikten genom att febrilt försöka anteckna deras specifika drag. Detta räcker dessvärre inte speciellt långt då filmens så kallade mordgåta är så förutsägbar att man känner sig förolämpad som åskådare.

Who that?
Who that?

Nope, speciellt spännande blir det aldrig trots att den otäcka seriemördaren hela tiden gäckar i bakgrunden med vässade knivar. För att vi ska förstå hur svårt det är för Anna att känna igen mördaren och så spelas filmens karaktärer hela tiden av nya skådespelare. Detta skulle kunna blivit ett intressant grepp föra att beskriva den arma Annas utsatthet och förvirring, men det blir också i längden ganska irriterande. Resultatet blir delvis ganska rörigt men kanske mest för att Magnat helt verkar ha missuppfattat (eller ignorerat) vad sjukdomen ”prosopagnosi” egentligen innebär. De som drabbats av denna otäcka åkomma har snarare problem att sätta ihop ansikten till en igenkännbar helhet, de ser absolut inte nya personer hela tiden. Förmodligen hade ”blurrade” personlighetslösa ansikten fungerat betydligt bättre för inte fan byter folk längd och röst när man inte kan se deras ansikte?    

Nej Julien Magnats Faces In the Crowd är dessvärre en film som man gärna glömmer så fort man sett klart den. Julian McMahon (Förhäxad och Nip/Tuck) gör en riktigt oengagerad insats som ”hård morddetektiv” och Milla gör förgäves sitt bästa för att ge djup åt sin lövtunt skrivna karaktär. De senaste åren har hon gjort sitt bästa för att bryta sig ut ur det action-fack hon länge befunnit sig i. Det har väl gått sådär. Det har dock inte varit Millas rolltolkningar, utan snarare de produktioner hon hamnat i, som varit den ömma punkten. I John Currans ofokuserade fängelsevaktsoppa Stone (2010) överglänste exempelvis Milla både Robert De Niro och Edward Norton i sin roll som trashig sydstatsbrud.  Julien Magnats färglösa Faces In the Crowd kommer dock inte heller gå till historien som filmen där Milla Jovovich visade att hon är mer än bara en fotomodell som hade turen att bli ihop med en småtokig fransk filmregissör. Kanske är hon dömd till att fortsätta tampas med zombies i Resident Evil-filmer. För mig är det helt ok…

Betyg: 3 av 10 

— — —

Kristoffer Pettersson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *