Meny Stäng

Extra Shot by Kern (2013)

Extra Shot by Kern
Dokumentär/konst, USA, 2013
Regi: Richard Kern
Distributör: Njuta Films
På svensk dvd från 2015-06-01

— — —

1Jag minns ett foto som jag såg i tidningen Re:Public, det var från ett swingers-läger i USA, en man och en kvinna hade sex och runt dem stod ett gäng nakna människor och tittade på. Alla såg lätt uttråkade ut, även de som hade sex. Den bilden kommer jag att tänka på efter ett tag när jag ser Extra Shot by Kern, en samling av hans korta erotiska porträtt som Richard Kern gjort för Vice. En och en kan jag se att porträtten av dessa kvinnor skulle var upphetsande, och kanske erotiska, men när de har lagts ihop till en enda längre film så funkar det inte.

Kvinnorna staplas på varandra, en efter en klär av sig, smörjer in sig med tvål eller borstar tänder med för mycket tandkräm så att det droppar ned på den nakna kroppen… Allt betraktat av den tydligt manliga blicken från Richard Kern.

Jag är inget större fan av Richard Kern. Jag har lite känslan av kejsarens nya kläder när jag ser saker av honom. Att det oftast bara är pornografi, och att konstanalyserna som man försöker hänga på honom känns ofta väldigt konstlade, och en film som Extra Shot by Kern, gör det intrycket ännu starkare.

Kern är dock en bra fotograf, och har ett öga för det mänskliga, men det känns som om han för länge sedan fastnat i en formel som han inte mäktar att ta sig ut ifrån. När han slog igenom på åttiotalet var det genom artister som Lydia Lunch och Jim Thirwell. Då kändes det han gjorde relevant och intressant. Nu lämnar mig hans verk mig relativt tom.

Betyg 2 av 10.

— — —

Mikke Schirén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *