Meny Stäng

Evil Dead Rise (2023)

Evil Dead Rise
Skräck, 2023
Land: USA, Nya Zeeland, Irland
Regi: Lee Cronin
Skådespelare: Alyssa Sutherland, Lily Sullivan, Gabrielle Echols, Morgan Davies, Nell Fisher m.fl.
Längd: 96 minuter
Betyg: 7 av 10


Jag tillhör skaran som gillade remaken Evil Dead (2013). Regissören och – tillsammans med Rodo Sayagues – manusförfattaren Fede Alvarez återknöt till originalets elaka ton, som i uppföljarna och tv-serien alltmer tonats ned till förmån för humor.

Med Evil Dead Rise följer regissören och manusförfattaren Lee Cronin i samma spår, men flyttar spelplatsen från stugan i skogen till ett utdömt höghus i Los Angeles. Tatueraren Ellie (Alyssa Sutherland) och hennes tre barn måste snart flytta, då det förfallna huset de bor i ska rivas. Endast några få grannar bor kvar. Vad som händer behöver knappast redogöras för i detalj. Läskig bok innehållandes farliga besvärjelser hittas, och blodbadet inleds.

Lee Cronin, mannen bakom mer lågmälda The Hole in the Ground (2019), visar att han kan hantera flera nyanser av skräckgenren. Evil Dead Rise är snabb, extremt blodig och genomsyras av en ganska elak ton. Och just när man känner att filmen riskerar att stagnera, så växlar den upp och får ny fart.

Självklart finns en del att anmärka på. Den fantasirikedom som präglar de två första Evil Dead-filmerna saknas, och det är inte ofta man hajar till över oväntade vändningar. Själv hade jag också önskat att filmen utforskat mer av det obehag som uppstår när en mamma vill skada sina barn, såväl psykiskt som fysiskt.

Evil Dead Rise, den femte Evil Dead-filmen, är inget mästerverk, men långt mer än godkänt. Och att döma av reaktionerna från tonåringarna i biolokalen, så tycks den ha en liknande effekt på den yngre publiken som originalet hade på undertecknad en gång i tiden. En sjysst kompromiss mellan att tillfredsställa både kids och surgubbar, helt enkelt.

— — —

Robert Wettersten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *