Meny Stäng

Even Lambs Have Teeth (2015)

Even Lambs Have Teeth
Skräck, USA, 2015
Distributör: Njutafilms
Manus och regi: Terry Miles
Skådespelare: Kirsten Prout, Tiera Skovbye, Michael Karl Richards m.fl.
Längd: 75 min
På svensk DVD från 2016-08-08


even_lambs_have_teethTvå tonårshoppor ska ut på äventyr. De ska jobba på en farm på vischan, tjäna egna pengar och förhoppningsvis finns det några stiliga unga män att flörta med. En av tjejernas paranoida mordbror, mordutredaren Jason (Michael Karl Richards) skjutsar dem till en busshållplats i närheten av farmen. Den sista biten borde de ju klara själv. Men icke sa Nicke. Några minuter senare har de båda unga damerna blivit inlurade i en pickup-truck av ett par elaka bondläppar och övergreppen inleds. Men dessa tjejer är inte vilka oskyldiga små lamm som helst, något som bondläpparna och deras nätverk av perverterade snuskgubbar snart ska bli varse om.

Rape and Revenge-premissen har bubblat både från och till i både mainstream- och i genrefilm sedan den stilbildande I Spit on Your Grave (1978). Dessa filmer kan enligt mig, och förmodligen många andra, vara ganska komplexa då de ofta innehåller både rent exploaterande kvinnoförnedrande inslag (själva övergreppen) men även starka feministiska inslag (kvinnan som vägrar vika sig för mannan och står upp för att hämnas). Rättfärdigar kvinnans hämnd de exploaterande inslagen är ofta en fråga man fastnar vid.

Tjejerna shoppar skojfriskt lite röjsågar och annat nyttigt för sin stundande hämnd...
Tjejerna shoppar skojfriskt lite röjsågar och annat nyttigt för sin stundande hämnd…

Even Lambs Have Teeth går in i denna diskussion utan att varken provocera, predika eller chockera. De övergrepp som de båda tjejerna utsetts sker (gudskelov) bakom stängda dörrar, och något exploaterande av deras nakna kroppar blir det inte tal om. Tjejernas hämnd är heller inte speciellt chockerande utan förövarna tas på ett mer eller mindre sadistiskt sätt ganska mekaniskt av daga. För att inte provocera allt för mycket så gömmer sig filmens upphovsman Terry Miles bakom oseriöshet och skruvar sin skapelse till ”en svart komedi”. Jo jag tackar jag…

Hämnden är ljuv, eller i detta fall - ganska oengagerad...
Hämnden är ljuv, eller i detta fall – ganska oengagerad…

Jag har full förståelse för att detta är en film med mikrobudget, men det var även I Spit on Your Grave. Det Even Lambs Have Teeth misslyckas med först och främst är att den är väldigt oklar i sitt resonemang och ton. Vad vill denna film egentligen säga? Ska man skratta eller bli chockad eller vadå? Denna fråga undrar jag om ens Terry Miles har helt klart för sig. Förövrigt är filmen på alla sätt tam och oengagerade och när tjejernas hämnd dessutom (nu kommer en light spoiler-varning) i slutänden riktas hårdast mot en annan kvinna så tycker jag den tappar allt rättfärdigande att ens existera. Att den klockar in på 75 minuter känns ärligt talat som en välsignelse.

Mikrobudgetrullen Even Lambs Have Teeth är för liten och anspråkslös för att man ska orka bli irriterad, så jag nöjer mig med att säga att den är onödig. Terry Miles har gjort ett gäng filmer innan och borde ha bättre idéer än en oengagerad rape and revenge-cash in.  Mest synd är det på filmens unga protagonister som spelas av Kirsten Prout och Tiera Skovbye, för de har inte helt tokig kemi. Det hade dock inte skadat om de fått ett vettigt manus också…

Betyg: 3 av 10


Kristoffer Pettersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *