Meny Stäng

Eskapix Volym 4 (2010)

Eskapix Volym 4

Antologi, Sverige, Eskapix Press, 2010

Författare: CJ Håkansson, Malin Rydén, Lova Lovén mfl.

Språk: Svenska

64 sidor

Finns att köpa genom www.eskapixpress.se sedan 2010

— — —

I den fjärde volymen med samlade berättelser fortsätter Eskapix på sin sedan tidigare inslagna väg. Det är ingen litterär samling för den vanlige Svensson-läsaren, och återigen är beskrivningen Eskapix själva gett sig, ”Skräck, pulp & rock n’ roll” passande för de berättelser som samsas i denna antologi. Här hittar man till större del noveller som alla berättar om diverse otäckheter som drabbar människor, men även ett par kortare dikter och andra bidrag går att finna, där det kanske mest bizarra är receptet på hur man gör en egen ”Elvis-macka”.

Jag hyser ett stort intresse för svensk skräcklitteratur, och försöker göra mitt bästa för att hålla koll på och läsa allt som ges ut i detta område. Således är Eskapix ett bolag som borde passa mig som handen i handsken, och det måste sägas att deras fjärde volym var en riktigt trevlig läsupplevelse i överlag. Novellmässigt inleds det med CJ Håkanssons Livet lutar åt vänster, som inte är ett lika starkt bidrag som hans tidigare Eskapix-publicerade novell om en black metal-musiker. Ändock är det en intressant novell, som jag känner hade kunnat gagnas av att få vara en bit längre, då den har en del idéer som jag tror skulle kunna fungera om de utvecklades vidare.

Det går sedan vidare med novellen Demonguden, skriven av Bertram Milford, här översatt till svenska. En rätt spännande historia om en man som finner sig vilse i öknen, för att sedan råka på en monstruös varelse som har en fäbless för människokött. Även detta är en gedigen novell som också den hade kunnat gagnas av att göras längre, det hade varit intressant att få ta del i mer av vad berättelsens monster till titelkaraktär egentligen är för något.

Efter detta följer vad som i mitt tycke är denna samlings bästa berättelse, Snigelsommar av Malin Rydén. Här är det den svenska sommaren som får agera hemvist åt hemskheter när den rullstolsbundna Joanna som befinner sig i sin sommarstuga börjar uppleva omgivningen som konstig. Det är ovanligt mycket sniglar utomhus, och när hon bestämmer sig för att åka till den närliggande orten, som vanligtvis är en turistmagnet, och upptäcker att denna är folktom, börjar hon inse att något är på tok, vilket det sannerligen är. Utan att avslöja något kan jag säga att Rydén novell är en på alla sätt utmärkt sådan som tar något så lättigenkännligt som den svenska sommaren och gör den till en otäck och vidrig upplevelse. Briljant, helt enkelt.

Den sista novellen som presenteras i denna samling är Ur Havet, av Lova Lovén, som handlar om en kundtjänstarbetare som är rätt trött på sitt jobb. Samtidigt är hon smått attraherad av sin kvinnliga säljledare, vilket så småningom leder till ett laddat möte där det visar sig att kundtjänstcentret har mer att dölja än vad man först kan ana. Även detta är en novell som håller hög kvalitet och som visar att den svenska skräcklitterära arenan verkligen är något att räkna med, även bortom de större författarna i genren.

Förutom dessa noveller bjuds läsaren på en del småroliga inslag där man bland annat behandlar möjligheten att bilen som James Dean dödskrockade i är hemsökt, samt hur det egentligen låg till med Marilyn Monroes död. Dessa delar är i mitt tycke inte lika givande eller spännande som skräcknovellerna, utan fungerar mer som några mer nöjsamma och lättsmälta avstickare. Allt som allt har Eskapix hursomhelst återigen lyckas få till en både läs- och köpvärd samling otäckheter av diverse slag, som passar den som är ute efter litteratur bortom pockethyllorna perfekt.

Betyg: 7 av 10

– – –

David Larsson; From Beyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *