Meny Stäng

Eskapix volym 2 (2009)

Eskapix vol. 2

Antologi, Sverige, Eskapix Press, 2009

Författare: CJ Håkansson, KG Johansson, Emma Lindgren mfl.

Språk: Svenska

80 sidor

Finns att köpa genom www.eskapixpress.se sedan 2009

— — —

Denna andra volym berättelser utgivna av Eskapix Press stoltserar på omslaget med de tre orden ”skräck, pulp & rock’n’roll”, vilket sammanfattar rätt väl vad denna samling handlar om. Betoningen ligger dock helt klart på skräck, vilket också upptar större delen av denna volym. Berättelserna är av olika slag, här samlas noveller, dikter och ett par kortare berättelser i serieformat. Det är uppenbart att Eskapix inte är måna om att läsaren ska få ta del av det mest honungslena som kommit i litteraturväg, snarare tvärtom. Här samlas ett gäng dekadenta och i många avseenden äckliga berättelser som innehåller både det ena och det andra, och det är uppenbart att det är denna väg som Eskapix vill hålla sig till, vilket dom lyckas med väl.

Eftersom det rör sig om ett flertal berättelser är det upplagt för att vara av skiftande kvalitet. Volymens bästa berättelse är också dess längsta, Slaves to Darkness av CJ Håkansson, som är ”känd” i svenska litterära skräckkretsar för sin våldsamma undergångsroman Fjärilen från Tibet (2007). I novellen som här presenteras får vi följa en black metal-musiker som kommer hem efter en längre turnésväng. När hans flickvän, som arbetar i porrbranschen, åker iväg för att arbeta, börjar han skriva på en ny skiva till sitt band. Det visar sig snart att det han skapar är något större än han till en början kunnat inse, och musiken får en både enorm och extrem inverkan på han själv och de som står honom nära. En både intressant och väl utförd novell som i korthet handlar om en musiker som lyckas skapa den på många sätt ultimata black metal-plattan, en skiva så ond att den faktiskt påverkar de människor som kommer i kontakt med den.

I övrigt är det en samling underhållande berättelser man fört samman i denna antologi. Möjligen är det ett par inledande berättelser som jag har lite svårt för, där jag tycker mig känna en viss ansträngning för att chockera och uppröra läsaren, vilket inte riktigt fungerar. Jag tycker att man i dessa spär på med lite väl många klyschor och stora ord, vilket i slutändan mer faller platt än att ge mig vare sig någon otäck eller njutsam läsupplevelse. För att vara en slags undergroundsamling är det ändå uppfriskande att se att berättelserna i regel håller hög klass, vilket vittnar om att det finns talang även utanför de böcker som publiceras av större bokföretag. Svensk skräck- och äckellitteratur har alltså en framtid, och det är således mycket lyckosamt att det existerar ett förlag som Eskapix Press som kan ge dessa författare en chans att få sina berättelser lästa.

Vissa av berättelserna hade man dessutom gärna sett fått vara längre, då de innehåller material som känns som att det skulle kunna bära betydligt längre än vad de nu gör, vilket får ses som enbart ett gott betyg för de hemskheter som presenteras i denna samling. Främst rekommenderad för den som är nyfiken på hur den svenska undergroundscenen ser ut för mer chockerande litteratur, vilket givetvis också innebär att alla kräsmagade och lättstötta bör hålla sig borta, då det finns mer lättsmält litteratur än den som Eskapix vill bjuda världen på.

Betyg: 5,5 av 10

– – –

David Larsson; From Beyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *