Meny Stäng

Dynamite Warrior (2006)

Dynamite Warrior, original titel: Khon fai bin
Action, Thailand, 2006
Regi: Chalerm Wongpim
Skådespelare: Dan Chupong, Leo Putt, Panna Rittikrai m.fl.
Distributör: Släpptes av Sony Pictures på svensk DVD 2009.

— — —

dynamite_warriorDynamite Warrior är en Thailändsk action/fantasy-historia av Chalerm Wongpim. Huvudrollen spelas av Dan Chupong, en ung kampsportskille med kvicka händer, fötter och knän som bland annat varit inblanda i Born To Fight (2004) och Ong Bak-filmerna. Dynamite Warrior skiljer sig dock en del från dessa ganska raka kampsports-filmer. Den innehåller förvisso även den en förfärlig massa Muay Thai, men den har också ett sagoskimmer och är fyllt av ingredienser som trollkarlar och besvärjelser.

Filmen ifråga utspelar sig under mitten av 1800-talet. Thailand exporterade under denna period en faslig massa ris, vilket gjorde att jordbruket blomstrade och det behövdes en stor mängd nötkreatur för att plöja åkrar. I och med detta så blomstrade även stölderna av dessa kreatur. Det vill säga det var vanligt med ligor som snodde kossor för att sälja dem vidare, lite samma scenario som i Amerika under samma period. Men boskapsdrivarna har även ett skyddshelgon – Fyrverkeri-tjuven Zieng (Dan Chupong). Zieng kommer nämligen med jämna mellanrum inflygande på en raket och sparkar ner kreaturstjuvar och lämnar tillbaks kossorna till sina rättmätiga ägare. Men egentligen är Zieng ute efter hämnd. För 10 år sedan så mördades nämligen hans föräldrar av en elak boskapstjuv med magiska krafter och en konstig tatuering på bröstet.

Zieng kommer flygande för att rädda kossorna
Zieng kommer flygande för att rädda kossorna

Samtidigt försöker en ung adelsman introducera ångdrivna traktorer på den Thailändska landsbygden. Detta går sådär och för att tvinga folk att köpa hans traktorer så hyr han in ett gäng stråtrövare som ska sno böndernas kossor. Till början går det helt ok, men plötsligt stöter han på problem i form av en boskapsdrivare med speciella förmågor och en stor tatuering på bröstet…

Det hela med de tatuerade bröstkorgarna hänger naturligtvis ihop, men mer än så bör man nog inte gå in på filmens handling utan att avslöja allt för mycket. Däremot kan jag berätta att Dynamite Warrior är en magispäckad historia fylld av österländsk mytologi alla möjliga andra tokigheter. Mäktiga trollkarlar kan nita folk på tio meters håll och lägger besvärjelser som endast kan brytas med en oskulds mensblod. Trots detta blir Dynamite Warrior aldrig förvirrande ens för mina västerländska ögon. Narrativet är båda rakt och lättförståeligt och även om filmen är välfylld med tokeri spårar den aldrig ur eller tappar fokus.

Killen brinner! So what, han får spö ändå!
Killen brinner! So what, han får spö ändå!

Jag gillar även hur Wongpim valt att framställa den Thailändska 1800-talsslandsbygden. Känslan han hittat kan beskrivas som en blandning av spagettiwestern och valfri Shaw Brothers-film från 60- eller 70-talet. Det är dammiga öppna slätter i motljusfoto och våldsamma uppgörelser med stenhårda nävar. Eller knän, kanske man också borde lägga till.  Dan Chupong är nämligen en riktigt duktig martial artist och speciellt hans knän lyckas gång på gång leta sig fram till skurkarnas betydligt mjukare skallar. I grund och botten är det naturligtvis också kampsporten som är filmens stora behållning. Detta får man också rikligt av även om, precis som titeln antyder, det skjuts en hel del fyrverkerier i folks plyten. Lägg där till ett soundtrack som låter mer Indiana Jones-bombastiskt än typiskt österländskt så förstår du kanske hur tonen är i denna historia.

En av filmens hårda knämackor
En av filmens hårda knämackor

Så gillar du kampsports-filmer, och inte är rädd för ett skålpund tokeri, prova gärna Dynamite Warrior. När jag första gången såg filmen slogs jag förövrigt av hur mycket dessa moderna thailändska kampsports-filmer ändå påminner om fin gammal Hong Kong-action från 80-talet. Inga stuntmän eller CGI. Bara en massa sprudlande energi och skaparglädje. Och naturligtvis några nästan bisarrt dedikerade kampsportsskådisar som inte bryr sig det minsta om bulor eller hjärnskakningar om det handlar om att få till en spektakulär scen. Precis som det ska vara med andra ord.  

Betyg: 7 av 10

— — —
Kristoffer Pettersson; Frombeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *