Meny Stäng

Dressed to Kill (1980)

Dressed to Kill

Thriller, USA, 1980

Distrubutör: Studio S

Manus och Regi: Brian de Palma

Medverkande: Nancy Allen, Michael Caine, Angie Dickinson mfl.

Längd: 100 minuter

Finns på svensk DVD från 2011-06-01

— — —

Från att ha varit ett stort namn under 80- och 90-talen tillhör han inte längre idag de hetaste namnen, vilket lyser fram särskilt med tanke på att han gjorde sin förra film för fyra år sedan. Från att ha gjort den hyllade Stephen King-filmatiseringen Carrie (1976) till att göra den i mina ögon riktigt usla Snake Eyes (1998), har de Palma visat sig vara en ofta rätt ojämn regissör. De flesta skulle nog utan att tveka säga att han var bättre förr, och med thrillern Dressed to Kill (1980) är det alltså upp till bevis.

I filmens centrum står den prostituerade Liz (Nancy Allen) som blir vittne till ett brutalt mord i en hiss, och hon finner sig snart hotad av den kvinnlige mördaren. Samtidigt får psykologen Robert (Michael Caine) hotfulla samtal från en av sina patienter, som vill genomgå en könsoperation och som påstår sig ha stulit doktorns rakkniv. Robert slår snabbt fast att det är denne patient som är mördaren, vilket även Liz försöker ta reda på, för att en gång för alla sätta stopp för mördaren. Saker och ting visar sig dock inte vara så enkla som de först trott, vilket leder till ett avslöjande som kommer skaka om deras värld.

När man ser Dressed to Kill råder det ingen tvekan om att de Palma har ett ytterst skickligt öga för det visuella. Det levereras många scener som är fantastiskt snygga och en ren fröjd att titta på. Han har även valt att ha många och långa scener som i princip är helt utan dialog, främst i början av filmen, där kameran och det som sker istället får tala för sig själva. Dessa saker är tveklöst filmens främsta styrka, och det finns knappt en bildruta som inte känns visuellt genomtänkt, vilket får ses som beundransvärt.

Det som filmen tappar lite på är för det första dess inledande halvtimme, som jag fann smått oengagerande emellanåt, trots att det var visuellt snyggt. När filmen väl drar igång lyckas de Palma dock hålla uppe en bra spänning som håller i sig ända tills slutet, som tyvärr är en smärre besvikelse. Det är intrigen kring mördaren som är det intressanta här, och innan mordet skett i filmen är det en småseg transportsträcka som antagligen kunde kortats ner eller kryddats med mer spännande ingredienser. Regissören är duktig på att berätta en mordhistoria, helt klart, men han faller här lite på det övriga filmen har att erbjuda.

I flera avseenden påminner Dressed to Kill om den italienska giallon, där det ofta är någon icke-polis som försöker utreda ett mord själv, samtidigt som denne utsätts för ett hot från mördaren. Jag tycker mig kunna ana viss inspiration från herrar som Dario Argento, främst i filmens mycket snygga mord- och överfallsscener, där bland annat ett bländande sken från en rakkniv doftar italiensk 70-talsthriller. Liksom i bland annat Sisters (1973), använder sig de Palma här av en “split screen”-teknik, där han delar upp skärmen och låter två paralella händelser utspela sig samtidigt. Detta tillsammans med ett gäng smått okonventionella kameravinklar ökar filmens visuella styrka ytterligare, och påminner om att det finns mycket talang hos denne filmskapare.

Tycka vad man vill om Brian de Palma, han må vara eller inte vara en föredetting, men regissera spännande thrillers har han åtminstone kunnat. Tyvärr når inte Dressed to Kill riktigt hela vägen fram, beroende på dess inledning och dess avslutande ögonblick, som helt enkelt är mycket svagare än resten av filmen. Bortsett från dessa är filmen en fröjd för ögat och verkligen något att gotta sig i för den som dyrkar snyggt kameraarbete. Att den gör mig nyfiken på att dyka ner ytterligare i de Palmas äldre produktioner får man se som ett gott betyg för den här filmen, som dessutom påminner stundtals om min personliga favoritera inom film; det italienska 70-talet. Ingen perfekt film, men här finns det nog med sevärdheter för att rekommendera den för alla entusiaster av spännande thrillers, eller helt enkelt för den som vill uppleva en härlig visuell upplevelse.

Betyg: 5,5 av 10

– – –

David Larsson: Frombeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *