Meny Stäng

Den Stora Deckarboxen (1947-1965)

Den Stora Deckarboxen
Deckare, Sverige 1947-1965


338312”Jag gillar inte svensk film…” Detta har man ju hört sägas otaliga gånger, och jag blir lika provocerad varje gång. Visst är det många svenska rullar som når bioduken som man slår sig för pannan av, men att kategoriskt döma ut svensk film är en underlig åsikt om man frågar mig. Några av mina absoluta favoritfilmer är svenska, och som filmnörd upptäcker man ständigt nya guldkorn man missat innan som gjorts i gamle moder Sveas famn.

Den Stora Deckarboxen, utgiven av de alltid pålitliga Studio S, gör ett nedslag i en tyvärr i dagens filmvärld lite bortglömd svensk filmskatt, nämligen deckargenren. Minns från min barndom hur mamma berättade om Arne Mattssons filmer och hur de skrämt henne när hon sett dem. Här bjuds vi inte bara på Mattssons regi, utan också på historier av Stieg Trenter och deckardrottningen Maria Lang. 7 filmer från mellan åren 1947 och 1965, där dessutom 6 av dessa innan är osläppta på DVD, så är extra mycket godis. I boxen medföljer också ett 16-sidigt häfte med information om filmerna, och en kortare text om den svenska deckarfilmen och dess historia.

Brott i paradiset (1959)
Brott i paradiset (1959)

När jag sitter och bläddrar i häftet slår det mig hur snygga filmaffischer var förut, och en affisch som står ut lite extra är till Mattssons film Nattmara (A. Mattsson 1965), där vi också hittar att manusförfattaren är en bekanting inom kriminal/deckar-genren. Det är nämligen Per Wahlöö, som tillsammans med Maj Sjöwall författade böckerna som lade till grund för långköraren om Martin Beck. Sjöwall/Wahlöös böcker om Beck har ju inte bara gett upphov till en lång radda filmer både i Sverige och utomlands, de har också blivit stilbildande för hur böcker inom samma genre skrivs idag, och jag tycker mig kunna se att de tagit inspiration ifrån filmer som de som är med i denna box. Medan Beck lånades till utlandet, så lånade svenska deckarfilmare grepp från den alltid lika hårdkokta och snygga genren film noir, och det finns inget negativt med det på något sätt. Jag är glad att få se filmer som dessa på DVD, för det blir återigen så tydligt hur mycket svenskt filmgodis jag missat under åren.

Nattmara (1965)
Nattmara (1965)

 Kommer inte att recensera alla filmerna var för sig, utan kommer att sammanfatta med att har du minsta lilla intresse för deckarfilmer ska du ha den här boxen i din samling. Det finns många poänger med filmerna, vissa har överraskande våldsamma scener för att vara svensk film och från den tid de kommer ifrån. Några riktiga nagelbitare med, och sedan tycker jag att det är förbannat snyggt med svartvit film som dessutom innehåller en riktigt bra räcka fina filmscener, innovativa sådana. När man väl fått lägga händerna på den här boxen så, i alla fall för egen del, ökar intresset för att fortsätta köpa loss gamla fina deckare, för det är spännande och bra filmer.

i dimma dolt 1953
I dimma dolt (1953)

Visst, skådespeleriet kan kännas lite ostigt stundtals men det spelar mindre roll när filmerna är vassa. Är glad att Studio S gör en kulturgärning och släpper filmer som dessa, och dessutom i en smidig box och jag hoppas det kommer flera boxar i samma genre. Det är bara klä på sig en klassisk trenchcoat, tända en smal cigarett och ställa sig i regnet och vänta på att ett mysterium eller ett mord ska dyka upp i närmiljön.

Betyg på boxen i sin helhet: 7 av 10


Mikael Hammarberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *