Meny Stäng

Den som söker (2013)

Den som söker
Thriller, Sverige, 2013
Distributör: Njuta Films
Regi: Johan Lundh
Skådespelare: Josephine Bornebusch, Erik Johansson, Stig Falk m.fl.
Längd: 96 min
Finns på svensk DVD sedan 2013-08-14

— — —

den somOrdet thriller har under de senaste åren tappat mycket av sin ursprungliga betydelse, och har kanske framförallt i Sverige nästintill blivit synonymt med kriminaldraman.  Men då och då dyker det ändå upp en och annan titel som faktiskt lyckas ta genren tillbaka till sina riktigt nervkittlande rötter. Den som söker kan mycket väl vara en mest obehagliga svenska produktionerna på länge.

När Tuva, spelad av Josephine Bornebusch, mister sina föräldrar vänds hela hennes värld upp och ned.  Det hela blir sen inte bättre av att hon dessutom finner en mystisk mapp i sin pappas kontor som innehåller gamla adoptionshandlingar från Tuvas barndom. Kanske är det ren nyfikenhet, eller kanske är det bara en vilja att komma bort från den tunga vardagen som till slut får Tuva att ge sig iväg ut på vägarna tillsammans med sin dotter i en jakt på sina biologiska föräldrar. Spåren är få och vaga, men till sist når hon fram till den by hon en gång föddes i. Men när hon börjar fråga runt bland lokalbefolkningen möts hon av idel oförståelse och bortförklaringar. Framförallt några av byns män, en präst och en vresig lantbrukare, verkar göra allt i sin makt för att få henne att ge upp sitt sökande och åka hem igen. Sporrad av männens försök att gömma sanningen gräver Tuva allt djupare i stadens historia, för att alldeles för sent inse att vissa hemligheter nog borde förbli dolda.

bornebusch Det ska kanske redan från början göras klart att Den som söker inte på något vis är en skräckfilm, och ständigt står med båda fötterna på jorden. Kanske är det just därför som det är så pass imponerande att nykomligen Johan Lundh lyckats göra en så genuint obehaglig film. Utan vare sig övernaturliga väsen, mystiska kulter eller odödliga seriemördare att falla tillbaks på har man nämligen valt att fokusera på det kanske mörkarste hotet av dem alla – den vanliga människan, och de längder vi är villiga att gå för att bevara våra hemligheter. Och bortsett från någon krystad replik här och där så lyckas man faktiskt hålla spänningen uppe rakt igenom.

josephine3

Den som söker bjuder egentligen inte på något som vi inte redan sett förut, och många kommer troligen att lista ut sanningen bakom mysteriet långt innan filmen är över. Men den bjuder ändå på en del originella tvistar, genuint engagerande skådespelarinsatser och en kanske framförallt en riktigt gedigen och välskriven berättelse som aldrig verkar fastna i genrens trötta hjulspår. Den sista aktens vämjeliga realisation när mysteriet äntligen klarnar är dessutom riktigt välavvägt hanterad och lyckas därigenom undvika att falla i fällan att gotta sig allt för mycket i karaktärernas lidande.

stigfalk

Det går förvisso inte att sticka under stol med att Josphine Bornebusch här gör en av sitt livs starkaste roller, men det är ändå Niklas Falk om verkligen stjäl rampljuset i Den som söker.  I rollen som den beräknande och manipulative lantbrukaren Bengt är han något av spindeln i det narrativa nätet, och när filmens klimax börjar närma sig levererar han ett av svensk films absolut vidrigaste karaktärsporträtt. Medan många andra karaktärer mest tenderar att fungera som en slags levande bakgrund till Tuvas kamp med sitt förflutna, så fungerar Stig som filmens enda riktiga antagonist, utan att för den skull någonsin ikläda sig den annars så schablonartade skurkrollen. Kemin mellan de båda karaktärerna fungerar utmärkt, och man kan nästan känna äcklet i Tuvas röst när hon gång på gång konfronterar Stig genom filmen.

bornebusch

Johan Lundh överraskar verkligen med sin svenska långfilmsdebut, och medan den förvisso är långt ifrån genredefinierande, så ger den en ändå en välbehövlig påminnelse om varför genren en gång i tiden just blev så hyllad. Med ett öga för snygg misc-en-scene och ett ständigt flörtande med några av mänsklighetens mest grundläggande rädslor och farhågor är Den som söker helt klart en av de mest imponerande svenska filmerna i år.

Betyg: 7 av 10

— — —

Johan Axell; Frombeyond-redaktör

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *