Meny Stäng

Conversations with a killer: The Ted Bundy Tapes (2019)

Conversations with a killer: The Ted Bundy Tapes
Dokumentär, USA, 2019
Distributör: Netflix
Regi: Joe Berlinger
Medverkande: Hugh Aynesworth, Kathleen McChesney, Ted Bundy, Bob Keppel m.fl.
Längd: ca 4 timmar


I min ungdoms och yngre vuxenlivs dagar svalde jag hyllmeter av böcker och lika många meter videoband med dokumentärer, böcker, texter och program om olika seriemördare, sekter och terrorister. Att blicka in i psyket hos någon eller några som kan göra dessa saker är intressant, och tanken på hur nära det ligger hos människor att göra extremt våldsamma dåd och anledningarna bakom det är skrämmande, men också även det väldigt intressant. Under en kurs på universitet skrev jag ett arbete om seriemördare ur ett socialantropologiskt perspektiv. Arbetet är borta sedan länge och intresset svalnade då böckerna ibland enbart blev spekulativa och dokumentärerna mest rapade om samma fakta om och om igen, gärna med någon häckig skådis som skulle spela upp olika scenarios ur verklighetens fall. Filmerna om seriemördare kunde också vara riktigt plågsamma för ögonen att se, inte av våldet då, utan av uselheten tyvärr. Vem minns inte magplasket The Secret Life: Jeffrey Dahmer (David R. Bowen 1993) exempelvis?

En av de seriemördare som det faktiskt gjordes en bra film om är Ted Bundy, nämligen The Deliberate Stranger (Marvin J. Chomsky 1986). Mark Harmon gör en bra tolkning av mannen med tusen ansikten och den rekommenderar jag. Men nu är det dokumentären Conversations With A Killer: The Ted Bundy Tapes som det gäller. För de som inte är insatta i fallet med Ted Bundy ska jag självklart inte avslöja varför Netflix väljer att göra och släppa denna dokumentär om fyra avsnitt på runt timmen stycket just nu. Dokumentären baseras på intervjuer som gjordes med Ted Bundy i fängelset, tidningsartiklar, nyhetsinslag och nygjorda intervjuer med nyckelspelare i ett av de mer uppmärksammade seriemördarfallen. Det är poliser, reportrar, advokater, åklagare, ex och en av de kvinnor som faktiskt kom undan Ted Bundy som intervjuats i närtid.

Theodore Robert Bundy
Theodore Robert Bundy

Dokumentären är välgjord, grundlig och klipper snyggt mellan dåtid och nutid, och dessutom är det intressant och obehagligt att höra Ted Bundy prata på banden. Man får som tittare se Bundy i vardagen med, både genom gamla foton men också filmer, och hur han nog med den charmen han uppvisar och sitt utseende lyckades både snärja offer men också komma undan så länge som han gjorde. Där andra dokumentärer om seriemördare ibland fokuserar nästan uteslutande på dåden så lyckas denna undvika att bli för spekulativ, men ändå förstår man hur dåden påverkade folk och hur rädda människor var. För egen del känns det bra att den är uppdelad och speltiden är närmare fyra timmar. Det behövs en relativt lång speltid för att det inte ska kännas stressat, eller att de skulle behöva klippa bort saker som är viktiga för storyn. Den tar sin tid, men känns aldrig seg eller långdragen. Varje del känns nödvändig och håller sin tidsram bra.

Det är oklart hur många kvinnor Ted Bundy mördade, men talet överstiger åtminstone 30.
Det är oklart hur många kvinnor Ted Bundy mördade, men talet överstiger åtminstone 30.

Jag lyfte på hatten ordentligt åt första säsongen av Mindhunter (J. Pennhall 2017) som Netflix släppte, och efter att ha sett Conversations With A Killer så läskas man ju bara ännu mer av tanken på en säsong två av den. Enligt www.imdb.com ska den komma under 2019, så tummarna hålls. Med denna dokumentär visar Netflix igen på att de sköter liknande ämnen med en respekt ändå, och det tycker jag om. För ämnet är intressant, och det blir tröttsamt om det jollras bort med massa ruttna skådisar och enkla chockeffekter inmosat bland det dokumentära. Men visst, har du läst om Ted Bundy innan så blir det inga direkta överraskningar som du kommer att bjudas på. Men det gör egentligen ingenting när det är välgjort och det är alltid intressant att få stiga in i skallen på en total sociopat en stund. Välgjord och sevärd helt enkelt. Hoppas på fler liknande dokumentärer inom en snar framtid. Mitt gamla intresse tycks ha fått en revival… kanske ska försöka leta upp det där arbetet ändå?

Betyg: 8 av 10


Mikael Hammarberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *