Meny Stäng

Brawl in Cell Block 99 (2017)

Brawl in Cell Block 99
Action, USA, 2017
Distributör: Universal
Regi: S. Craig Zahler
Skådespelare: Vince Vaughn, Jennifer Carpenter, Don Johnson, Udo Kier, m-fl.
Ute nu på svensk DVD och Blu-ray


Alltså. Jag hade aldrig någonsin i min vildaste fantasi kunnat tro att jag en dag skulle sitta framför min tv och njuta av Vince Vaughns skådespeleri. Det existerade liksom inte i min världsbild. Att Brawl in cell block 99 skulle vara en bra film var det dock betydlig lägre odds på då jag älskade S. Craig Zahlers förra film, den underbart makabra Bone Tomahawk.

I denna film spelar Vaughn Bradley Thomas, en före detta boxare med lite humörproblem som börjar sälja knark för att försörja sin familj men hamnar i fängelse efter att en knarkleverans slutat med skadade poliser och två döda kompanjoner. Problemet är att det var Thomas som sköt kompanjonerna då han inte riktigt uppskattade att de tog till vapen mot polisen och nu tycker deras chef att Thomas är skyldig honom en massa pengar. Så de kidnappar helt sonika Thomas fru och hotar med att skära bort armar och ben på hans ofödda barn om inte han tar sig till avdelning 99 och dödar en annan fånge åt honom. Problemet är bara att den avdelningen är på ett helt annat fängelse, ett som bara huserar lite mer skruvade fångar. Och det finns bara ett sätt att ta sig dit. Våld.

Såhär har du garanterat inte sett Vince Vaughn förut.
Såhär har du garanterat inte sett Vince Vaughn förut.

Den här filmen handlar helt och hållet om vad Vince Vaughns karaktär är villig att göra för att skydda sin familj och det är väldigt långt. Det finns en scen halvvägs in i filmen när Bradley Thomas bryter armen på en vakt på ett synnerligen brutalt sätt där en del av dig knappt kan titta men den andra delen ler lite då du inser vart detta är på väg. Och herre Godzilla, det gör det verkligen.

Åttitalshunken Don Johnson dyker upp som stenhård fängelsedirektör.
Åttitalshunken Don Johnson dyker upp som stenhård fängelsedirektör.

Filmen är kanske aningen lång men det är så förbaskat roligt att se på Vaughn som går fram som en ångvält över de som råkar hamna i hans väg. Sen att vi får Udo Kier och Don Johnson i lite mindre roller gör ju bara saken ännu bättre. En synnerligen trevlig och brutal liten sjuttiotalsaktig skröna med en hel del överbrutalt våld och Vince Vaughns fina skådespeleri. Jag trodde som sagt verkligen aldrig att jag skulle skriva det sista i den meningen.

Betyg 9 av 10

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *