Meny Stäng

Brain Dead (2007)

Brain Dead

Skräck, USA, 2007

Regi: Kevin Tenney

Manus: Dave Gelineau

Distributör: Dark Entertainment

Medverkande: Joshua Benton, Sarah Grant Brendecke, David Crane mfl.

Längd: 95 minuter

Finns på svensk DVD från: April 2011

— — —

Min tidigare bekantskap med regissören Kevin Tenney har varit den underhållande 80-talsskräckisen Night of the Demons (1988) , samt den ytterst träiga Witchboard (1986). Blandade erfarenheter alltså, men jag tycker ändå att karln visste hur man gjorde schysst 80-talsskräck, åtminstone till viss del. Det är inte helt ovanligt bland regissörer som Tenney att man aldrig riktigt hamnar i något rampljus, och vad han gjort under 90- och 00-talet har jag ingen direkt aning om. Jag blev därför rätt förvånad när jag skulle se den här filmen och såg att det var han som regisserat det, och det gjorde mig även nyfiken på att se hurdant han klarade av att göra film idag.

Filmen börjar med att vi får se en kille i fängelset berätta sin version av morden han blivit gripen för, och det hela inleds med att ett par gubbar är ute och fiskar, när den ene blir träffad av en meteor rakt i huvudet. Detta dödar honom bara inte, utan förvandlar honom även till en zombieliknande varelse som har smak för människohjärna. Samtidigt rymmer ett par fångar från en kraschad fångtransport och beger sig till en jaktstuga mitt ute i skogen. Dit kommer även två kvinnliga studenter, samt en pervers präst och en ung kvinnlig följeslagare till honom. Självklart dröjer det inte länge innan problemen hopar sig, och gruppen tvingas att hantera den zombieliknande varelsen, vilket inte blir den lättaste av uppgifter…

Jag vill börja med att säga att jag har riktigt svårt för filmer som har så pass låg budget som den här har. Ofta är det lika med tafflighet och fult foto, vilket är fallet här, och det tar bort all charm som filmen kunnat haft. Det är typiskt digitalvideo-foto med fula färger och usel ljushantering, vilket knappast gör filmen roligare att titta på, utan snarare tvärtom. Att vi sett handlingen hundra gånger tidigare stör mig inte så mycket, men den här filmen har verkligen inget nytt alls att komma med, utan känns bara som en lågbudgetskräckis i mängden. Jag är knappast någon som brukar vara negativt inställd till nakenhet på film, men i den här filmen använder man det på ett pinsamt uselt sätt som bara gör mig förbannad, och det fyller ingen som helst funktion alls utan känns bara som något man lagt in i förhoppning om att folk kanske ska gilla filmen lite bättre. Vilket jag absolut inte gjorde, utan det gjorde bara filmen ännu sämre.

Nu säger jag inte att låg budget alltid innebär dålig film, långt ifrån. Det finns många filmer jag uppskattar stort som gjorts på knappa medel, men till skillnad från Brain Dead är dom gjorda av kompetent folk som har faktiskt kunskap och framförallt talang för att göra film. Effekterna i den här filmen luktar billigt lång väg, även om dom kanske är snäppet bättre än vad filmer av den här sorten brukar ha. Skådespelarna är föga förvånande riktigt dåliga och det finns inte en enda karaktär man har det minsta sympati eller intresse för, då alla beter sig antingen som skitstövlar eller totalt ointressanta. Eftersom filmen ganska snabbt börjar upprepa sig själv så blir tempot lidande, och man får dras med en film som till råga på allt är seg. Det känns knappt som att man lagt ner något hjärta alls i den här filmen, utan att det bara varit något man gjort utan någon större bakomliggande tanke, vilket jag tycker märks i hur filmen är.

Självklart ska det hela avslutas på sämsta möjliga sätt också, även om jag väl inte direkt hade förväntat mig några stordåd på denna front. Nu kanske det låter som att jag hatar människor som arbetar med sån här film, men det gör jag verkligen inte. Jag kan beundra entusiasmen och hjärtat folk lägger ner för att få sina filmer gjorda, men det tar inte bort faktumet att Brain Dead är en usel film. Jag vet att det finns folk som uppskattar sån här film också, men jag kan inte på något sätt se vad som är bra här, jag är helt oförstående inför vad det är filmen kan ha för möjliga positiva aspekter. Det här är inte den sämsta film jag sett, utan bara ännu ett snedsteg i den allt för stora mängden dålig film som finns.

Betyg: 2 av 10

– – –

David Larsson: Frombeyond-redaktör

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *