Meny Stäng

Birth of the Living Dead (2013)

Birth of the Living Dead
Dokumentär, USA, 2013
Distributör: Njutafilms
Regi: Rob Kuhns
Medverkande: George A. Romero, Gale Anne Hurd, Mark Harris m.fl.
Längd: 76 minuter

— — —

3En ung George A. Romero skrev ett skräckmanus och samlade ihop ett gäng oerfarna filmarbetare, osäker på om långfilmen de ämnade att göra faktiskt skulle bli klar. Resultatet blev Night of the Living Dead (1968), en filmhistorisk ikon som kom att definiera efterkommande zombie-alster.

Dokumentären Birth of the Living Dead tar i Rob Kuhns händer en traditionsenlig väg. Intervjuer med zombiemästaren Romero själv varvas med kommentarer från akademiska profiler och andra aktiva filmarbetare. En kontext mellan Romeros skräckfilm och 1960-talets oroligheter tydliggörs, paralleller dras till rasmotsättningar och krig så väl som revolution.

Akademikerna är säkra på sin sak men herr Romero själv framhärdar i att han inte hade några djupare tankegångar med filmen; han ville bara göra en schysst skräckis tillsammans med sina vänner. Detta till trots bjuder Night of the Living Dead ändå på en viktig ståndpunkt då Romero tillsatte afroamerikanska Duane Jones i en huvudroll befriad från vanligt förekommande stereotypiska drag, något som gjorde särskilt avtryck.

En småmysig och glad George A. Romero.
En småmysig och glad George A. Romero.

Framförallt Romero själv ger en bra inblick i hur inspelningen gick till och hur filmbranschen på den tiden såg ut. Roliga anekdoter rör synnerligen engagerade zombiestatister som festade loss på riktigt slaktavfall, så väl som den stora uppslutningen från lokalbefolkningen där till och med poliskåren engagerade sig framför kameran.

Stilbildande zombies vankar in i filmhistorien
Stilbildande zombies vankar in i filmhistorien

Likaså får man en intressant inblick i filmskapandet utanför Hollywoods studiosystem och hur svårt det var att faktiskt få något gjort utan de rätta kontakterna. Extra glädjande är det väl då att filmen idag faktiskt har den kultstatus som den är värd. Influenserna på dagens skräckskildringar har varit enorma och bland annat Gale Anne Hurd, en av producenterna bakom The Walking Dead (2010-), berättar om hur pass mycket tv-serien faktiskt lånat av Romeros debutfilm.

Så värst mycket ny information serveras man dock inte och dokumentären känns emellanåt rätt tunn. Det akademiska perspektivet blir något flyktigt och ibland också otydligt. Filmens speltid är kort och ända ner på djupet kommer man aldrig. Personligen hade jag nog hellre sett att man låtit fler personer ur själva filmteamet komma till tals, snarare än de som inte haft med filmen att göra per se.

Undertecknad hade precis innan Kuhns film tagit sig an den köttiga och fyra timmar långa dokumentären om Terror på Elm Street-serien, Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010), en riktigt informativ och ingående godbit som bjuder på massor av intressant information, och i jämförelse står sig tyvärr Birth of the Living Dead ganska slätt. Visst får man ut något av dokumentären och dålig kan den inte sägas vara, men den försvinner lite bland allt material som redan skrivits och gjorts om Romeros klassiker.

Med på dvd:n finns Romeros skräckfilm i sin helhet och det är naturligtvis en fin bonus. Om man inte redan har Night of the Living Dead i samlingen kan man ju alltid slå till bara på grund av den anledningen.

 

Betyg: 5 av 10

— — —

Sandra Wallin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *