Meny Stäng

Ash vs Evil Dead – Säsong 3 (2018)

Ash vs Evil Dead – The Complete Third Season
Skräck/komedi, USA, 2018
Distributör: 20th Century Fox / Starz
Skapare: Ivan Raimi, Sam Raimi, Tom Spezialy
Medverkande: Bruce Campbell, Ray Santiago, Dana DeLorenzo, Lucy Lawless m.fl.
Längd: 4 och en halv timme
Finns på svensk DVD från 2018-10-22


Allting har ett slut sägs det, eller ja.. det beror ju på vilken inriktning i tron man har. Om sanningen ska fram är ju ett annonserat avslut när det kommer till filmer eller tv-serier inte alltid synonymt med en stängd dörr och en punkt. Friday The 13th: The Final Chapter (J. Zito 1984) är väl ett av de tydligaste exemplen på det. Sista delen.. följdes av 7 filmer och en remake. Vänta några år så kan det komma en uppföljare, en reboot, re-envisioning eller liknande på nästan vad som helst. Har hänt flera gånger, och det gjorde det med Evil Dead. 2015 kom Ash Vs Evil Dead, 23 år efter Army of Darkness (S. Raimi 1993), men nu 2018 verkar det som att vi för sista gången får vila ögonen på den charmige och alltjämnt självgode Ash Williams. Bruce Campbell säger sig vara pensionerad från rollen och tackar fansen för alla år av support. Är det dags att pensionera rollen och lägga ner Evil Dead-serien en gång för alla?

Ash har blivit något av en hit i Elk Grove. När hjältestatusen är ett faktum, vad gör man då? Jo, man öppnar en järn och sex-handel såklart. Men lyckan för vår hjälte blir kortvarig då ondskan inte riktigt är så besegrad som gänget hoppas. Samtidigt dyker det upp en kvinna och berättar nyheter för Ash som gör detta äventyr än mer personligt.

Jo, Ash är sig lik...
Jo, Ash är sig lik…

Jag har skrivit om de två tidigare säsongerna här på FromBeyond.se och som den trogne läsaren vet tyckte jag att säsong två var den vassare. Därför var jag nog lite mer peppad inför denna tredje giv. Säsong tre av Ash vs Evil Dead är mer av det som vi sett i de två tidigare säsongerna, och det är ju ungefär precis vad man ville ha. Nickningar till filmerna, mer våld, mer trams och mer av Ash Williams persona. Skådespelarna kan sina roller nu, och det känns som de är verkligt varma i kläderna. Inte Oscars-material kanske, men de tar sina roller seriöst, vilket ju inte alltid händer i filmer och serier som dessa. Storymässigt utvecklar de redan pågående historier, men lägger också till nya som jag tycker funkar. Är ju såklart en del skämt som upprepas, men eftersom de lägger till grejer hela tiden så blir det inte så tjatigt som det riskerar att bli. Överlag genom säsongerna känns det som de haft roligt, och inte lagt band på sig med tramsigheterna och det överdrivna våldet. Är skönt då att Starz inte satt käppar i hjulet utan låtit dem göra det.

Och kamraterna har han med sig också
Och kamraterna har han med sig också

Det finns inte så mycket nytt att säga om säsong tre som jag inte sagt om de två tidigare säsongerna. Man känner igen sig i stilen, och tyckte man om de tidigare säsongerna så blir man nog inte besviken på denna. Det är stökigt, våldsamt, tramsigt och roligt. Jag hade skoj, men håller nog ändå säsong två som den som jag fick ut mest av att se. Som sagt blev det 2018 klart att Ash Vs Evil Dead inte förnyades för en fjärde säsong och vissa fans knorrade då säsong tre lämnar oss med en öppning för just en fjärde säsong. Det är ju tyvärr ganska vanligt, och jag minns ju själv hur snopet det kändes med slutet på exempelvis Carnivalé (D. Knauff 2003), men man får tänka på slutet av Ash Vs Evil Dead som en nickning till filmerna, och då känns det helt okej ändå enligt mig. Suktar jag efter en fjärde säsong? Nej, egentligen inte för jag tycker det har varit roligt, men att det kanske ändå räcker. Ash Vs Evil Dead blev aldrig långdraget eller gick på tomgång, och risken för ett platt fall ökar ju alltid vid en ny säsong. Skulle detta bli det sista vi ser av Bruce Campbell som Ash Williams känns det i alla fall för mig helt okej. Men som vi alla vet kan det ju om några år rycka till i det gamla liket och vi återigen får höra ljudet av en motorsåg torna upp sig vid horisonten. Hail to the king, baby.

Betyg: 7.5 av 10


Mikael Hammarberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *