Meny Stäng

Apokalyps Malmö (2023)

Apokalyps Malmö
Roman, Sverige
Förlag: Vertigo
Författare: Henrik Möller
Antal sidor: 149
Språk: Svenska


”Pojken drömde. Staden väntade.” Per Anders Fogelströms Stockholm är en grym och hänsynslös stad, men också en där värme och gemenskap kan växa. Sånt mög finns inte i Henrik Möllers skildringar av hemstaden, men både Staden och Drömmen högst närvarande i Apokalyps Malmö (Vertigo förlag).

”Malmö har alltid varit en ond plats.” Så inleds mångsysslaren Möllers andra roman. Liksom i fjolårets debut, Bödeln i Malmö, binds dagens Malmö samman med mörka historiska skeenden. Ett meteorregn för tvåtusen år sedan släpper lös krafter som nu börjar tränga in i vår värld, i vår tid. Apokalypsen är förutbestämd att inledas på Söderkulla, på en plats utmärkt av en skulptur gjuten i ett oidentifierbart svart material. De enda som står mellan Malmö och undergången är drömmaren och romantikern Leo, hans bror, torpeden Klaus och deras farsa Brian – en gång bankrånare, numera fjortisraggande vrak. Deras familjs öde är redan tätt bundet till undergången, sedan den gången för tjugo år sedan på Nobes bar, då Klaus och Leos fyraåriga syster Linda fördes bort av den vidrige Apollyon.

Apokalyps Malmö är kosmisk skräck à la  H.P. Lovecraft och groteskt gore à la Clive Barker eller Lucio Fulci, men stöpt i formen av en malmöitisk socialrealistisk tjuvroman, med action på Cannonfilmnivå.

Tonen från Möllers otaliga kortfilmer är närvarande också i hans böcker, men även om det är roligt är det inte humor. Framför allt är det smutsigt, speedat, frånstötande och gränslöst, och det på ett alldeles utmärkt, skräpigt vis.

— — —

Robert Wettersten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *