Meny Stäng

A Game of Thrones – Volym 1 & 2

A Game of Thrones, vol 1
Författare:
Daniel Abraham
Teckning och tusch: Tommy Patterson
Översättare: Cato Vandrare
Apart Förlag
Finns utgiven på svenska sedam 2012-06-20

A Game of Thrones, vol 2
Författare: Daniel Abraham
Teckning och tusch: Tommy Patterson
Översättare: Cato Vandrare
Apart Förlag
Finns utgiven på svenska sedan 2013-09-26

— — —

GOT1Frågan är om fantasy någonsin varit så hett som det är idag? Åtminstone om man ser till mainstreamkulturen och hur den har omfamnat genren ända sedan HBO gjorde (det mycket goda) beslutet att göra TV av George RR Martins fantasysvit A Song of Ice and Fire. TV-serien blev Game of Thrones, som har blivit extremt populär och hyllad av tittare världen över. Att man börjat med serieromaner baserat på Martins litterära verk slår väl inte särskilt många med häpnad, men frågan är om det behövs med tanke på de redan existerande böckerna samt TV-serien?

För de som ännu inte konsumerat Game of Thrones i någon av sina former, handlar berättelsen om världen Westeros. Där råder kung Robert Baratheon i huvudstaden King’s Landing. När han ber sin gamle vän och vapendragare Eddard Stark, lord av den nordliga staden Winterfell, att bli hans rådgivare inleds ett spel av intriger och svek; där priset är den omtalade Järntronen, byggd av svärd, och makten över Westeros. Samtidigt, över havet, rider Daenerys Targaryen med sin bror Viserys, de sista av sin ätt, för att gifta bort Daenerys till Khal Drogo, ledare av krigarfolket Dothraki, i hopp om att återta ättens forna makt över Westeros.

Bakom jobbet att ta sig an de flera tusen sidorna Martin skrivit står GOT2Daniel Abraham och Tommy Patterson, och det är sannerligen ingen enkel uppgift de åtagit sig. Man har valt att försöka få varje sida att representera en sida ur boken, vilket visar på att man har stor respekt för källmaterialet och önskar representera detta i serieform så gott som det bara går. Berättelsemässigt tycker jag att man lyckas lyfta ur det allra viktigaste ur Martins romaner. Abraham har tagit hjälp av Martin själv under arbetets gång och sållningen av romanernas stora massa av text har man lyckats väl med här. Att det inte alltid är enkelt att hänga med i svängarna, samt ha koll på de åtskilliga karaktärerna och deras försighavanden är inte Abrahams fel utan var något som jag kände av redan i läsningen av Martins romaner.

Vad som inte är lika lyckat här är den grafiska represenationen av Martins fantasyvärld. Patterson är förvisso en skicklig tecknare som lyckas framställa berättelsen på ett tydligt sätt, men i sina stunder blir det lite väl grovhugget och nästan rörigt. Mycket har att göra med färgsättningen som ibland missar att lyfta fram det viktiga i just den bildrutan, vilket gör att man som läsare enklare tappar grepp om berättelsen. Karaktärerna har dessutom inte nog urskiljande drag (med undantag för ett fåtal uppenbara) för att man alltid ska kunna inse direkt vilken karaktär det är som är i fokus. Med tanke på den uppsjö av karaktärer som finns i Martins böcker förstår jag att det inte är det enklaste att få alla att se helt unika ut, men här kunde mer jobb ha lagts på att åtminstone få de viktigaste karaktärerna att se nog unika ut för att man ska kunna skilja dem åt utan större problem.

Med tanke på vilket format detta är, blir det rent artistiska och grafiska väldigt viktigt, och eftersom att Game of Thrones lider på dessa punkter, blir dess nödvändighet något tvetydig. Vi har redan Martins böcker (alla jättebra, läs om ni inte har) och den fruktansvärt välgjorda TV-serien. Att komma som efterföljare till dessa två är sannerligen ingen enkel uppgift, och tyvärr visar den sig vara något för svår för Abraham och Patterson i detta fall. Det är inte så att de gjort något dåligt jobb med Game of Thrones, den är fortfarande läsvärd för den som ännu inte dykt ner i Martins värld eller för den som vill återuppleva den i ett nytt format. Det är mer att den känns något överflödig med tanke på vad som redan existerar. Jag måste ändå säga att jag uppskattade att än en gång få träda in i den enorma väv av intriger och hemligheter som Martin började bygga upp för mer än 20 år sedan, och på den punkten får jag ändå säga att Abraham och Patterson bör ges en eloge.

Betyg: 5 av 10

– – –

David Larsson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *