Serie: Viktor Kasparssons Makabra Mysterier
Författare och illustratör: Dennis Gustafsson
Albumförlaget, 2010
66 sidor
— — —
Under 70- och 80-talen var det inte allt för svårt för den läshungrige att få tag på skräckserier i tidningsform i Sverige. Tidningar som Chock och Kalla Kårar stillade begäret hos de som var ute efter något skrämmande. Sedan dess har det, åtminstone såvitt jag vet, varit relativt tyst med skräckserier i Sverige. Särskilt skralt har det varit med svenska skräckserier. Det innebär med andra ord stor glädje att Dennis Gustafsson bestämt sig för att ta tag i detta problem och skriva skräckserier på svenska och som utspelar sig i Sverige.
Resultatet av detta är denna samling om karaktären Viktor Kasparsson, någon slags privatdetektiv som alltid hamnar i situationer där något övernaturligt är inblandat. Handlingen är förlagd till 30-talets Skåne, där Kasparsson i fyra berättelser stöter på den ena hemskheten efter den andra. I den första berättelsen, God Jul Herr Kasparsson, är det ett par mystiska mynt som lämnar döda kroppar efter sig, och som det visar sig bär på en mörk hemlighet. I berättelse nummer två, Främmande Hamn, utreder Kasparsson en fornlämning som visar sig vara hemvist åt ett gäng illsinta varelser. I den tredje berättelsen, Vems Rosor Växer I Ån?, har ett par dödsfall skett vid en dansbana, och det visar sig vara något som lurar i vattnet som orsakat dessa. Den fjärde och avslutande berättelsen, Flugornas Herre, skildrar en epidemi med illsinta flugor som lämnar både människor och boskap döda i sin väg.
Att Gustafsson valt att förlägga handlingen till 30-talet, en tid då nu mera kultförklarade författare som HP Lovecraft var aktiva med sitt skrivande, är klart värt att berömma. Det ger berättelserna en skönt pulpig känsla som jag inte upplevt från svensk litteratur tidigare. Serieformen passar Gustafsson alldeles utmärkt, han behärskar både den språkliga och illustrativa nivån mycket väl, och det tar inte lång tid innan man i all sin iver plöjt igenom volymen. Berättelserna skiljer sig åt nog mycket för att aldrig bli en repetition av den tidigare, samtidigt som de lyckas bibehålla någorlunda samma atmosfär. Intressant är också att Gustafsson använder sig av en rad olika mytologier att bygga sina berättelser på. Här samsas en babylonisk demon med en gengångare, och det är frestande att tänka på hur många möjliga historier som måste rymmas i författarens huvud.
Eftersom att alla berättelser är tämligen korta och ryms tillsammans på drygt sextio sidor, går Gustafsson aldrig på djupet i någon av dom, vilket jag kan tycka är lite synd då det känns som att samtliga berättelser hade hållt för, och möjligen gagnats av, att få mer utrymme och på så sätt utvecklas. Samtidigt är väl detta ett gott betyg för hur pass bra dessa kortare berättelser faktiskt är, det känns verkligen som att Gustafsson hittat ett spår som är väl värt att fortsätta vandra på. Huvudkaraktären Viktor Kasparsson är lätt att sympatisera med, då han inte är någon helt fläckfri hjälte, utan snarare en vanlig snubbe som med ett stort intresse för det ockulta halkat in på banor som leder honom till konflikter med diverse monster. Stundtals känns han som den antihjälte Bruce Campbell spelar i Evil Dead-filmerna, då han besitter en smärre arrogans mot de varelser han möter, trots att han kanske egentligen borde bli livrädd. Detta gör också att det finns en dos humor i berättelserna här, en humor som funkar väl utan att ta för mycket plats från skräcken.
Även om det inte direkt blir läskigt någon gång här så är det befriande att läsa berättelserna som presenteras i denna volym. Att få ta del av något sånt här som faktiskt är svenskt är inget annat än en fröjd, och förhoppningsvis kan detta leda till att produktionen och utgivningen av bra skräckserier i Sverige kommer att öka. Själv ser jag fram mot att få ta del av de framtida äventyr och faror Viktor Kasparsson kan tänkas hamna i.
Betyg: 6 av 10
– – –
David Larsson; From Beyond-redaktör