Meny Stäng

Vansinne (2005)

Vansinne (Originaltitel: Velocity)

Skönlitteratur, USA, 2005, Bra Böcker, 2009

Författare: Dean Koontz

Språk: Svenska, originalspråket är engelska

Översättare: Sabina Söderlund

397 sidor

Finns att köpa genom svenska återförsäljare sedan 2009

— — —

Alla som har det minsta lilla intresse för spänningslitteratur lär ha koll på vem Dean Koontz är, och även till viss del vad han har skrivit. Hans status i Sverige kan nog ungefär jämställas med giganter som Stephen King, och det finns en stor mängd böcker översatta till vårt språk, där bland annat Phantoms (1983) blivit film.

Vansinne (2005) handlar om bartender Billy Wile, som en dag får ett mystiskt meddelande fastsatt på sin vindruta. Där står skrivet att Billy måste göra ett val mellan att kontakta eller inte kontakta polisen, och beroende på vilket val han gör, kommer en person att dö. När det sedan sker, börjar Billy ta det hela på allvar, och när fler lappar dyker upp blir Billys liv satt på sin spets. Mördaren verkar dessutom hela tiden ligga ett steg före, och när personer i Billys närhet börjar bli hotade trappas det hela upp och leder till ett spel på liv och död.

Med tanke på vilken enorm mängd litteratur Koontz pumpat ur sig under sina mer än trettio aktiva författarår, är det givet att det finns både toppar och dalar, som hos vilken annan författare. Tyvärr tillhör inte Vansinne hans bättre giv, och är man nyfiken på Koontz som författare finns det definitvt mer intressanta verk att kolla upp. Det som kan sägas gott om Vansinne är att den gång på gång visar upp Koontz förmåga att skapa lättsmält litteratur som hela tiden berättas på ett sådant sätt att man ändå är nyfiken på vad som komma skall. Cliffhangers finns det gott om,och Koonts försöker verkligen att konstant hålla spänningen på den absolut möjliga toppen. Detta är både av godo och ondo, boken är onekligen stundtals tilltalande och har lätt för att fånga in läsaren, men samtidigt blir det lätt för mycket av det goda. Handlingen lider till förtjänst av en hög spänningsfaktor, och helt ärligt är Vansinne aldrig en värst intressant berättelse.

Det känns heller inte riktigt som att Koontz haft en tydlig bild över vad han vill berätta med den här boken. Stundtals går storyn på mer eller mindre tomgång, och huvudpersonen Billy blir aldrig en nog intressant person att följa. Bokens biroller är ofta betydligt mer spännande, men de ges aldrig värst mycket utrymme att vare sig utvecklas eller göra något större intryck på berättelsen. Något som Koontz verkligen misslyckats med här är att knyta ihop boken, då slutet är en stor besvikelse. Mördarens identitet, när den väl avslöjas, känns som en halvtaskig ursäkt för att få slut på boken, och förklaringen som ges känns ytterst tam.

Man lämnar således Vansinne utan att ha varit med om någon direkt världsomvälvande läsupplevelse. Som bäst fungerar den som en underhållande och lättsmält lässtund där Koontz fångar in läsaren med diverse författarknep. Tyvärr lider den alltför mycket av en bristfällig story och halvdana karaktärer, samt ett slut som mer liknar en dålig ursäkt. Oavsett vad man tycker om Koontz, så kan han betydligt bättre än så här, och Vansinne lär nog inte bli den bok som han på något sätt blir ihågkommen för.

Betyg: 3,5 av 10

– – –

David Larsson; From Beyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *