Meny Stäng

3 frågor till Johanna Holmin (Monsters of Film)

På lördag klockan 18 slår portarna på Zita upp för Stockholms nya skräckfilmsfestival, Monsters of Film. Jag har pratat med eldsjälen bakom projektet, Johanna Holmin på FilmCentrum Stockholm.
 
Hur kommer det sig att du arrangerar detta just nu?
Ambitionen är att försöka få in fulkulturen i finrummet, där filmen och samtalet möts och som öppnar upp för reflektion. En idé jag haft väldigt länge, men inte riktigt haft möjligheterna att genomföra förrän nu. Intresset för genrefilm är stort över hela världen och inte minst i Sverige. I Lund finns en ypperlig filmfestival (FFF) för ändamålet, men Stockholm har inte direkt någon större och återkommande samlingsplats eller festival för sina filmiska intressen och det vill jag råda bot på. Orsaken till att det blev just i år är nog för att de där möjligheterna dök upp; en plats, en säker grund, stöd från kulturförvaltningen, samarbetspartners i form av genrefilmdistributören Njutafilms/Studio S Entertainment/ SubDVD och så klart ett stort intresse. Vår facebook grupp har gått från 50 till 600 likes på knappt två månader. Eller för att ”the stars are right”…

Hur ser du på framtiden för nordisk genrefilm?
Det finns ett oerhört stort intresse för nordisk film internationellt, och det innebär också genrefilm. Just nu skapas också väldigt mycket kompetent och intressant (framförallt) skräckfilm i de nordiska länderna; Trolljegeren, Rare Exports, Låt den rätte komma in, nya Wither och en massa nya spännande och efterlängtade filmer på gång som t ex Zon 261. Att det finns ett internationellt intresse innebär i sin tur att kvaliteten ökar, då fler instanser vågar satsa mer på finansiering av projekt som tidigare sågs som snudd på antikulturella och något stödgivare (både institutionella och privata) helst inte ville röra vid med tång. Jag tror att vi kommer att se en ökning av både kvalitet och kvantitet i form av genrefilm, och det gläder mig så klart oerhört mycket.
 
Vilken film på lördag ser du själv fram emot mest?
Jag är en sådan där som ogillar att titta på trailers, läsa för ingående recensioner och tänka alltför mycket inför att jag ska se film, så jag ser i ärlighetens namn fram mot alla filmer (diplomatiskt sagt). Vad jag dock ser absolut mest fram mot är samtalen. Att visa film på biograf om monster är i sig inte så banbrytande, att prata om monstren i anslutning till film däremot är ganska nytt. Och så ser jag oerhört mycket fram mot alla likasinnade under ett och samma tak.

 – – –

 Alexander Kassberg; FromBeyond-medarbetare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *