Meny Stäng

Vila i frid – Wes Craven

Wes CravenMåndagen den 31 augusti 2015. Det råder stor sorg när nyheten att Wes Craven avlidit når FromBeyonds redaktion. Samtliga på redaktionen sjukskriver sig naturligtvis omgående för att visa sin respekt. Dygnet som vi nu har framför oss kommer istället för arbete fyllas av gravöl och naturligtvis Wes Cravens fantastiska filmografi.

Även om Wes faktiskt var 76 år gammal var detta inte något vi såg komma. På sätt och vis satt man ärligt talat och väntade på att Wes åter skulle skjuta fräsch energi i skräckfilmsgenren, och som så många gånger förut, komma med någon ny och helt genial infallsvinkel. Som han gjorde i 1972 då han nästan blev belagd med arbetsförbud efter Last House on the Left, en milstolpe som än idag står sig och dessutom som kan ses som starskottet för den skräckfilmsutformning vi idag har. Eller som han gjorde 1984 med sin mardrömsskruvboll av Slasher-genren med A Nightmare on Elm Street, en film där Wes även skapade en av skräcksfilmshistoriens största ikonerFreddy Krueger. Nytt blod i skräckfilmsgenren injicerade Wes även 1996 med sin smarta metaslasher Scream. Trots att den amerikanska skräckfilmsgenren då nästan var helt avsomnad visade Wes här än en gång att skräckfilm både kan vara smart, otäck och nästan syndigt underhållande och genren vaknade till liv igen.

Last House on the Left, The Hills Have Eyes, A Nightmare on Elm Street, The Serpent and the Rainbow, The People Under the Stairs, New Nightmare, Scream-filmerna och massor med andra guldkorn. Wes Cravens filmografi är lång och utan tvekan imponerande. Han har med sitt ständiga nytänkande, sina kluriga metaresonemang, och inte minst – sin välutvecklade känsla för skräck – gjort ett ofantligt avtryck i filmhistorien. Tack Wes. Vi kommer sakna dig…

Vila i frid – Wes Craven.

—- — —

Kristoffer Pettersson

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *