Meny Stäng

Video Ferox (2011)

Video Ferox

Antologi, Sverige, 2011, Fanzinearkivet

Redaktörer: Johan Karlsson och Niklas Dahlman

Språk: Svenska

608 sidor

Finns att köpa via Fanzinearkivet och utvalda återförsäljare

— — —

Idag köper folk platt-tv och blu-rayspelare med tillhörande filmer i hög upplösning som innebär både fantastisk bild och ljud. Än har det väl inte tagit över marknaden helt, DVD:n står sig fortfarande starkt och det lär nog dröja innan blu-ray dominerar som format. Innan vi fick film på skivor var det dock ett annat format som härskade på marknaden; VHS. Jämfört med dagens format så har VHS kanske inte mycket att erbjuda när det gäller bild- och ljudkvalitet, men för många har det onekligen fortfarande en stor betydelse av flera skäl. Innan internet gjorde det betydligt lättare att leta information om vilken utgåva av en specifik som gällde var det dock inte alls lika lätt för oss svenskar att hitta rätt i VHS-djungeln, och det var delvis därför ett gäng entusiaster påbörjade fanzinet Video Ferox.

Video Ferox gavs ut i tio nummer (plus bilagor) under åren 1997-2004, och det rörde sig hela tiden om en icke-vinstdrivande verksamhet. Således tog man ingen direkt hänsyn till vad läsarna eventuellt skulle tycka, utan fanzinet präglades hela tiden av att det var skribenternas personliga åsikter och uttryck som konstant lös igenom. Detta är också en av styrkorna med Video Ferox; den har en starkt personlig känsla och man märker att de som skrivit texterna brinner för det de skriver om, oavsett vilket ämne det gäller. Det rör sig knappast om några akademiskt beundransvärda skriverier, snarare tvärtom i så fall, och det är till stor del det som gör den här samlingen så charmig. Uttryck som aldrig annars skulle fått se dagens ljus möter läsarens ögon, och reaktionen kan inte bli annat än ett stort flin på läpparna, då det ofta stämmer överens med vad man själv tycker. Även när det går emot ens personliga tycke är det väldigt rolig läsning, utan att för den skull bli någon slags komisk skrift.

Video Ferox gör aldrig narr av filmerna eller personerna den behandlar, utan det rör sig istället om en stor beundran för film som ligger inom det fält vi så gärna kallar kultfilm, filmer som går utöver det ”vanliga”. Den tydliga entusiasmen bakom fanzinet är ständigt närvarande och gör att texterna aldrig blir tråkiga att läsa, oavsett om det rör sig om en Fulci-film eller ett reportage om A-Team, allt blir intressant. Detta om något blir ett bevis för hur bra Video Ferox faktiskt är, saker man egentligen kanske inte har något intresse alls av är ändå givande att läsa, och även om jag kanske aldrig kommer se en Åsa-Nisse-film måste jag medge att jag åtminstone blivit mer sugen efter att ha läst det som skrivits här.

Appropå det så blir det snabbt uppenbart att Video Ferox rör sig inom ett tämligen brett område, även om det aldrig går utanför det ”kultiga”. Risken med detta kan vara att det aldrig blir något direkt fokus, att det istället blir spretigt, men på något vis lyckas man undvika det här, och bredden gagnar snarare än sänker fanzinet. Det är ett närmast gigantiskt antal filmer som hinner behandlas innan man läst den här samlingen pärm till pärm, och även om jag ser mig som åtminstone någorlunda insatt så var det en stor mängd titlar jag aldrig tidigare hört talas om. På så sätt blir denna bok en guldgruva för den kultfilmsintresserade som önskar fördjupa sig ännu mer i den enorma uppsjö film som finns, och det dröjer sällan långt mellan sidorna innan man återigen får ett tips om en film man knappt visste fanns.

Förutom sin enorma mängd recensioner innehåller Video Ferox också ett gäng artiklar och ett fåtal intervjuer. Dessa är bokens mest läsvärda delar där man behandlar flera saker som jag annars inte hade stött på och fått reda på. Mest intressant är nästan de artiklar där man går igenom den hysteri som rådde i Sverige kring videovåldet, där man har återgett tidningsartiklar, refererat böcker och citerat pinsamma uttalanden av människor som uppenbart inte har någon koll på vad dom pratar om. Dessa är framförallt enormt underhållande att ta del av, samtidigt som man skäms lite som svensk över hur illa ställt det faktiskt var med synen på videovåld.

Trots att den nu har ett par år på nacken och i mångt och mycket behandlar ett filmformat som på flera sätt har konkurrerats ut från marknaden, känns inte Video Ferox vare sig föråldrad eller förlegad. Det är endast i ett fåtal stunder det märks att den inte är helt uppdaterad när det gäller vilka filmer som fått släppas, men annars känns den fräsch och fruktansvärt intressant. Det är snarare till dess fördel att den behandlar VHS istället för nyare format, det ger den en mer unik prägel. Samtidigt kan jag som kultfilmsfantast av den yngre generationen känna ett sting av avund mot att inte fått upplevt VHS-eran och dess glansdagar, men det får definitivt ses som något positivt snarare än tvärtom.

Det är väldigt uppenbart att Video Ferox inte var ett fanzine för alla, men det var med all säkerhet heller aldrig tanken. Denna samling får ses som en slags bibel för den kultfilmsintresserade, en bibel som förvisso inte har koll på allt som hänt de senaste sju åren, men som fortfarande känns aktuell och som bör införskaffas av alla de som vill dyka djupare ner i kultfilmshavet. Det är ingen bok man läser från pärm till pärm för att sedan lägga ifrån sig, utan istället något man ständigt kommer återgå till, vare sig det handlar om att få sig några skratt eller leta upp någon obskyr film man inte har koll på. Video Ferox blir därför än i dag enormt värdefull och något man kan hämta väldigt mycket från, både underhållning och information. Kallar man sig kultfilmsfantast så är det här helt enkelt en bok man måste ha, jag kan inte komma på något bättre sätt att genom flera timmars läsande få ut det man får av Video Ferox. Att den dessutom står sig snyggt i bokhyllan gör det knappast sämre, det här är definitivt årets släpp när det kommer till filmlitteratur. Inte dåligt jobbat av ett gäng entusiaster som en gång startade ett fanzine.

Betyg: 8 av 10

– – –

David Larsson: Frombeyond-redaktör

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *