Meny Stäng

Universal Monsters del 4: The Wolf Man

Universal Monsters är ett begrepp som brukar användas för att beskriva den klassiska serie skräckfilmer som Universal Studios producerade mellan 1920- och 1950-talet. Sviten inleddes med stumfilmerna The Hunchback of Notre Dame (1923) och The Phantom of the Opera (1925), båda med Universals legendariska stjärna Lon Chaney Sr. i huvudrollen, och fortsatte sedan med de klassiska monsterfilmerna Dracula, Frankenstein, The Mummy, The Wolf Man och The Creature from the Black Lagoon. Denna artikelserie kommer att kretsa kring fem filmmonster och deras respektive filmer, totalt nitton klassiska verk som kom att sätta standard för hela skräckfilmsgenren.

 

The Wolf Man (1941)
Den unge Larry Talbot (Lon Chaney Jr.) återvänder till sitt barndomshem i Wales, efter ett besked om att hans äldre bror har gått bort. Väl där blir han förälskad i Gwen (Evelyn Ankers), en ung kvinna som driver en antikaffär. Larry söker kontakt genom att köpa en käpp med ett varghuvud av silver i Gwens affär, varpå hon berättar att käppen representerar legenden om varulven.

De börjar umgås, och en sen kväll efter ett besök på en kringresande nöjeskarneval blir de plötsligt attackerade av en vargliknande varelse. Larry försvarar sig, men blir biten av varelsen som visar sig bära på en gammal varulvsförbannelse. En förbannelse som nu också har drabbat Larry.

Lon Chaney Jr:s rollprestation som den fördömda Larry Talbot räknas av många som hans allra främsta. Historien om en vanlig, godhjärtad människa som drabbas av en ondskefull förbannelse grep tag om publiken när The Wolf Man släpptes 1941, och det är svårt att inte bli berörd av huvudkaraktärens tragiska öde. Utöver Chaney Jr. bjuder filmen på en stjärnspäckad ensemble, med Bela Lugosi, Claude Rains och Maria Ouspenskaya i rollistan.

I filmen sägs det att Talbot förvandlas till en varulv när en viss växt blommar på hösten, och det är först i uppföljaren som förvandlingen sker i samband med fullmåne. Manusförfattaren Curt Siodmak introducerade många premisser som sedermera blivit standard för varulvar på film, såsom att förbannelsen smittar genom bett och att en varulv måste skjutas med silverkulor.

The Wolf Man är den enda av Universals klassiska filmmonster som spelas av en och samma skådespelare i samtliga filmer. Jack Pierces ikoniska Wolf Man-makeup sägs ha tagit sex timmar att utföra, något som innebar en smärtsam process för Chaney Jr.

Universal Studios var den första studion i Hollywood att producera en skräckfilm om varulvar, med The Werewolf of London redan 1935. Universal producerade en nyinspelning  av The Wolf Man 2010, med Benicio del Toro i rollen som Lawrence Talbot.

Fotnot: Karaktären The Wolf Man medverkar i ytterligare tre filmer i Universals monstersvit, i de så kallade ensemblefilmerna Frankenstein Meets the Wolf Man (1943), House of Frankenstein (1944) och House of Dracula (1945). Dessa kommer att avhandlas i en senare del av artikelserien.


Robin Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *