Meny Stäng

The Dark (2018)

The Dark
Skräck, Österrike, 2018
Skådespelare: Nadia Alexander, Toby Nichols m.fl.
Regi: Justin P Lange och Klemens Hufnagl
Distributör: Universal
På svensk DVD och Blu-ray från 2019-04-01


Oavsett vilken genre man rör sig i är det kul om filmskaparen kan tänka lite utanför boxen. Det händer ibland. Skräckfilmens konventioner är exempelvis ansedda att vara rätt snäva vilket ofta leder till en ganska statisk upprepning av mer eller minde samma formel i jakten på snabba pengar. Jag brukar i och för sig inte ha något större problem med detta. Man vet vad man får och ibland är det helt ok att filmens tekniska hantverk väger tyngre än exempelvis filmens manus. Men så är det som sagt inte alltid. Ibland skapas det något unikt och annorlunda trots att genrens konventioner erkänns och följs. Ett exempel jag kommer på spontant är Justin Benson och Aaron Moorheads Spring (2014) , en film som utan tvekan är vidrig och brutal, men som ändå lyckas var väldigt varm och vacker på samma gång.

The Dark är inledningsvis långt ifrån varm och vacker. Tvärt om faktisk. Den är smutsig, jordig och rutten, ja precis som filmens huvudperson Mina (Nadia Alexander). Mördad och slarvigt nedgrävd i en ogästvänlig skog är denna tonårstjej tillbaks från de döda som något form av zombielikt rovdjur. När en pedofil på flykt undan rättvisan plötsligt kör in i Nadias skog påverkas dock hennes existens på ett lite otippat sätt. I bilens baksäte finns nämligen också pedofilens senaste offer, en nedbruten pojke som fått sina ögon utbrända.

En annorlunda vänskap
En annorlunda vänskap

Vi får sedan se dessa två trasiga individers samexistens i skogen. Till skillnad från Mina har pojken, som spelas av Toby Nichols en hel polisstyrka och ett civilgarde som letar efter honom. Men till vad återvänder han och vem går det egentligen att lite på när Mina trots allt är ett monster med förkärlek för mänskligt kött?

Jag ska inte avslöja allt för mycket, men The Dark utvecklas till något helt annat än vad jag anledningsvis trodde. Filmens upphovsmän Justin P Lange och Klemens Hufnagl är här ändå ganska modiga om du frågar mig. Han låter sin historia vara vila på två unga skådespelare, en med ansiktet fullt med moster makeup, och en med ihoplimmade ögon. Detta hade lätt kunna blivit hur fånigt som helst, men Lange har fin fingertoppskänsla och har fått tag i två riktigt duktiga unga skådisar.

Nadia Alexander som Mina, vågar man gissa att namnet på karaktären är lånat från Bram Stoker?
Nadia Alexander som Mina, vågar man gissa att namnet på karaktären är lånat från Bram Stoker?

Filmen fortsätter också utan tvekan vare både rå och brutal, men precis som Spring lyckad den också bli något helt annat. Den är kanske inte lika träffsäker och visuellt välgjord, men den är helt klart inne och famlar på samma vatten.

Ett klart godkänt betyg alltså för The Dark, högsta betyg får dock Nadia Alexander som spelar filmens monster/huvudperson Mina. Henne hittar vi även exempelvis i tv-serien The Sinner. Detta är utan tvekan en tjej som har framtiden för sig. Av någon anledning verkar hon också gilla att jobba under rejält med makeup vilket också är lite kul och intressant.

Betyg 6 av 10


Kristoffer Pettersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *