Meny Stäng

The Walking Dead, vol 3 – I tryggt förvar (2012)

The Walking Dead, vol 3 – I tryggt förvar
Författare: Robert Kirkman
Teckning och tusch: Charlie Adlard
Översättare: Sara Årestedt
Apart Förlag
Finns utgiven på svenska sedan 2012-03-20

— — —

The Walking Dead blev snabbt ett riktigt kulturfenomen i USA och Sverige när den första säsongen av tv-serien började kablas ut genom våra tv-apparater. Det många här i Sverige dock inte var medvetna om var att det hela var baserat på amerikanska grafiska noveller, som tyvärr aldrig blev publicerade här i vårt avlånga land. Förlaget Apart såg dock till att rätta till detta problem genom att släppa två stycken samlingsvolymer av serien under 2011. Nu, ett år senare, släpper de del tre i god tid till tv-seriens tredje säsongstart.

Efter en lång tids sökande har Rick, hans familj och deras sällskap funnit vad skulle kunna vara den fristad de så länge sökt efter. För vad kan egentligen vara säkrare än ett fängelse, med alla sina murar och stängsel? Det visar sig dock snart att fängelset kanske inte är så folktomt som de trodde. Inte nog med att stället kryllar av zombier, för första gången på länge hittar våra hjältar andra överlevande! I fängelsets matsal finner de Dexter, Alex, Andrew och Thomas, fyra interner som blev kvarlämnade när fängelset attackerades. Vad som till en början verkar kunna vara starten till en skakig allians faller dock snart samman när medlemmar ur Ricks sällskap hittas brutalt mördade. Alla letar efter en syndabock, och deras ögon söker sig snabbt till de fyra fångarna. Men är det verkligen den dömde mördaren Dexter som ligger bakom vansinnesdåden, eller lurar det något betydligt hemskare i fängelsets skuggor?

The Walking Dead: I tryggt förvar fortsätter alltså direkt där den andra volymen, På drift, tog slut. Men trots att berättelsens kontinuitet aldrig bryts, så finns det ändå en hel del skillnader att finna mellan de två samlingarna. Den kanske mest välkomna av dessa skillnader är att tecknarduon Charlie Adlard och Cliff Rathburn visar prov på en del utveckling i sin konstform. Adlards karaktärer har gradvis genom seriens gång kommit att se bättre och bättre ut, och i I tryggt förvar verkar han äntligen fått full koll på den mänskliga anatomin. På drifts ovana att ha barnkaraktärer vara ansikten såg ut att tillgöra råbarkade män är med andra ord borta, och varje karaktär har fått riktigt distinkta kännetecken som gör dem lättare att särskilja än tidigare. Lika imponerande är Rathburns underbara användande av gråskala i volymen. Den kombinerande effekten av de båda konstnärerna är ett betydligt mer tredimensionellt bilddjup än tidigare, som verkligen ger lite extra liv till sidorna.

En förändring som dock inte är lika välkommen är att det finns ett starkare fokus på cinematisk action i I tryggt förvar. Visst har The Walking Dead alltid känts något filmiskt i sitt utförande, men när karaktärerna drar upp pistoler för att enbart fälla zombier sida efter sida så känns det hela lite för actionklyschigt. Det hela rimmar ytterst illa med seriens tidigare kapitel, då den snarare kändes mer som något sprunget ur femtiotalets skräckmagasin än Hollywood. Seriens dras även med en betydligt råare känsla än innan, vilket visserligen bara hjälper till att fånga hur de överlevande tappar greppet om det civiliserade samhällets alla normer och regler i en allt snabbare takt.

Trots dem något annorlunda stämningen så levererar ändå The Walking Dead: I tryggt förvar det som seriens fans kommit att förvänta sig, nämligen gripande människoöden tillsammans med några av genrens bästa illustrationer. Tack vare introduktionen av fängelseinternerna får seriens tema om överlevnad och misstro ytterligare en dimension, då detta riktigt väl belyser de fördomar vi har mot människor i vår vardag.

Serien så träffsäkra människoporträtt har alltid varit och fortsätter att vara ett av de främsta skälen till att The Walking Dead är så uppfriskande och unik serie inom sin genre. Tyvärr känns det lite som att serien tappat lite av den fart den byggde upp under dess första två samlingsvolymer, men berättelsen håller likväl en mer än godkänd kvalitet. Vare sig du söker efter lite gammal hederlig zombieskräck, eller letar efter djupa och gripande karaktärsporträtt, så har The Walking Dead: I tryggt förvar något för alla.

Betyg: 6.5 av 10

— — —

Johan Axell; Frombeyond-medarbetare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *