Meny Stäng

Moon 44 (1990)

Moon 44
Sci-fi/thriller, Västtyskland, 1990
Distributör: Njutafilms
Regi: Roland Emmerich
Skådespelare: Michael Paré, Lisa Eichhorn, Malcolm Mcdowell,  Brian Thompson m.fl.
Längd: 99 minuter
Betyg: 7 av 10


I framtiden år 2038 har jordens resurser sinat och mänskligheten måste söka sig ut i rymden. En företagsagent, som gör precis som han själv vill och tycker, ska se till att en grupp dömda brottslingar slutföra sitt uppdrag och samtidigt samarbeta med några töntiga datakillar. Allt är helkorrupt och alla misstänker varandra. Hur ska detta sluta?

Moon 44 är en kalasbra film som är lite av en blandning av Blade Runner, Alien och till viss del också har lite Starship Troopers-vibbar. Detta toppas med fräck 80-tals soundtrack signerat av Goldsmith, inte Jerry utan sonen Joel som tyvärr dog 2012. Han har gjort mycket filmmusik, blanda annat till Stargate.

Tempot och manuset i Moon 44 håller högklass och filmen är snyggt gjord, speciellt för att ha över 30-år på nacken. Innan jag fick hem filmen i brevlådan så hade jag faktiskt aldrig hört talas om den. Emmerich är dock en duktig regissör och har gjort mängder av finfina filmer såsom Independence Day, Universal Soldier och Godzilla ifrån 1998. Jag vill också höja manuset som är riktigt bra och spännande skrivet och har en massa cool dialog.

1990 var fortfarande Michael Paré ett affischnamn som förväntades få en film att lyfta.
1990 var fortfarande Michael Paré ett affischnamn som förväntades få en film att lyfta.

Moon 44 har också en riktigt bra ensemble av häftiga skådespelare som du säkert kommer att känna igen och fundera över vilka filmer du har sett dem i förut. Framför allt kanske Brian Thompson (från bland annat Sly Stallone-rullen Cobra) som jag tror jag de flesta filmfantaster har någon typ av relation till.

Där i mitten står han, snyggingen Brian Thompson.
Där i mitten står han, snyggingen Brian Thompson.

Jag tror inte att Moon 44 är så jättekänd där ute, men lik förbaskat är det en riktigt trevlig sci-fi/thriller som jag gärna rekommenderar till alla. För de som besöker FromBeyond för att hitta något våldsamt, så finns det definitivt scener med grovt våld och blod, vilket också är uppskattat i min bok.

Det sista jag vill lyfta fram är att Njutas films har gjort ett bra jobb med utgåvan som innehåller både bra ljud och bild. Inget speciellt extramaterial utan en stabil film som passar perfekt en kväll med popcorn och lite läsk.


Christoffer Strid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *