Meny Stäng

Looper (2012)

Looper

Sci-fi, USA, 2012

Manus och regi: Rian Johnson

Medverkande: Joseph Gordon-Levitt, Emily Blunt, Bruce Willis mfl.

Längd: 119 minuter

Distributör: Noble Entertainment

Finns på svensk DVD och blu-ray från och med 2013-01-29

— — —

Looper 20122012 var ett starkt år för science fiction-filmer. Även om Prometheus, som hypades upp till skyarna och länge såg ut att bli något helt makalöst fantastiskt, inte levde upp till förväntningarna (enligt somliga inte alls) så stod genren sig starkt. Tidsresekomedin Safety Not Guaranteed sammanförde komedi och tidsresor bättre än vad någon gjort sedan Back to the Future-filmerna och den lågmälda The Sound of my Voice fick tittaren att känna kalla kårar i sin iskalla obehagsframkallande stämning. Den som dock visade stå sig allra starkast var Rian Johnsons science fiction-thriller Looper , en film som inte föregicks av lika stor hype som Prometheus, men som bland de nyfikna definitivt bar på höga förhoppningar.

Joe (Joseph Gordon-Levitt) är en framtida yrkesmördare, en looper, vars jobb är att avrätta människor som sänds från framtiden. Han ges en plats och en tidpunkt där jobbet ska utföras. En dag händer det som inte får hända; Joe får jobbet att mörda sitt framtida jag (Bruce Willis). Bland loopers är detta en situation man inte vill hamna i, då det innebär att man har vetskap om sin annalkande död. Joe låter sitt framtida jag rymma, och dras in i något som kommer få oerhörda konsekvenser för framtiden.

Johnson och Gordon-Levitt har tidigare gjort den utmärkta high school-noirdoftande Brick (2005) och visade redan då på ett starkt samarbete. Förväntningarna inför Looper var således höga, och det man fått sett (och läst) om den sänkte knappast dessa. Till skillnad från Prometheus lyckas Looper hålla, och till viss del överträffa, dessa genom att ge oss en science fiction-film som inte bara är snygg och förlitar sig till att skildra en dystopisk framtid. Den har dessutom en nerv och ett hjärta, främst mot den rafflande finalen, som genren mår bra av när det utförs på samma galanta vis som det görs här.

Emily Blunt;Joseph Gordon Levitt

Filmens kvinnliga karaktär, spelad av Emily Blunt, lyckas dessutom vara mer än en “nödvändig” kvinnlig karaktär som är placerad där för att vara snygg. Hennes roll kommer att spela en enormt viktig roll både för hur handlingen och karaktären Joe utvecklas. Det är i detta skede i filmen som Looper blir något mer än av den först utger sig för att vara, och det är här den träffar på mer än bara det estetiska och spänningsmässiga planet. Filmen undviker också att gå den väg som man till en början kanske anar och tror, och vågar avsluta sin berättelse på ett vis som inte nödvändigtvis är lika med lyckligt, eller ger alla i publiken vad dom önskar, men som i filmens kontext passar alldeles utmärkt.

Looper är en film som med många medel lyckas bli en smått fantastisk filmupplevelse, där en läcker framtidsestetik vävs samman med ett välskrivet och mänskligt manus. Att Joseph Gordon-Levitt (återigen) gör en fenomenal insats och bevisar att han är en av de allra bästa skådisarna just nu gör givetvis det hela knappast sämre. Looper är inte filmen för den som söker storslagna actionscener bara för att Bruce Willis namn är med och pryder affischen, utan erbjuder tittaren betydligt mer än så och blir en film om tidsresor som i flera avseenden, trots sin natur, känns trovärdig, vilket får ses som en stor bedrift.

Betyg: 8,5 av 10

– – –

David Larsson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *