Meny Stäng

Isabelle (2018)

Isabelle
År: 2018
Land: Kanada/USA
Genre:
Skräck,
Distributör: Scanbox
Regi: Robert Heydon
Skådespelare: Adam Brody, Amanda Crew, Zoë Belkin m.fl.
Längd: 81 minuter
Tillgänglighet: Finns på svensk DVD och Blu-ray från 2019-12-16
Betyg: 3,5 av 10


Upplägget i Isabelle är högst bekant, ett ungt havande par flyttar in i sitt drömhus, men allt visar sig vara lite för bra för att vara sant. Denna gång befinner vi oss i Saratoga Springs, NY och paret Matt och Larissa spelas av Adam Brody (O.C. och StartUp) och Amanda Crew (Silicon Valley).

Inledningsvis går allt som på räls, förutom lite underliga grannar kanske, speciellt en rullstolsbunden grannflicka (Zoë Belkin) verkar ha överdoserat på blängsylta. Men sen händer det som inte får hända; Larissa får missfall och dessutom en aggressiv blödning med resultatet att hon är kliniskt död i en minut. Men hon överlever och väl hemma igen börjar sorgearbetet. Det tar dock inte allt för länge innan Larissa börjar se väldigt konstiga saker. Speciellt den rullstolsbundna grannen börjar dyka upp där hon inte ska.

Adam Brody och Amanda flyttar in
Adam Brody och Amanda Crew flyttar in

Inledningsvis så trodde jag faktiskt att Isabelle skulle vara som vilket Conjuring-plagiat som helst, men så är det faktiskt inte. Istället är det psykologisk spänning man siktat in sig på och filmen ställer (åtminstone inledningsvis) den klassiska frågan; är de syner Larissa ser verkliga eller har det slagit runt helt för henne? Hur det är med det ska jag naturligtvis inte berätta, men det jag kan avslöja är att allt bara blir mer och mer kaotiskt för Matt och Larissa som både får sitt äktenskap och förstånd rejält prövat.

För regin står förövrigt en kille vid namn Robert Heydon, han tidigare mestadels jobbat som producent. Att han vet hur man vänder på slantarna och jobbar med tight budget märks i Isabelle. Skådeplatsen är till större delen begränsad till husets inre och det är i huvudsak Larissa som har någon form av konfrontation med det övernaturliga. Haydon har heller inte öst på med CGI-spöken och Jump Scares utan ofta rör det sig snarare om långsamma konfrontationer där personer helt enkelt dyker upp där de inte ska vara. Ja, och lite röda ögon här och där också. Funkar detta? Nja, sådär. Man känner onekligen med Larissa, men hennes möten med det okända känns dessvärre rätt mjäkiga. Det forskas också en del i vad som är anledningen till Larissas tillstånd, och här snuddar faktiskt filmen vid något spännande. Tyvärr berör man detta lite väl flyktigt och lämnar flera intressanta trådar fritt dinglande.

En grannflicka (Zoë Belkin) på besök
En grannflicka (Zoë Belkin) på besök

Det som ändå räddar Isabelle från ett totalt haveri är att Adam Brody och Amanda Crew onekligen är rätt gemytliga skådisar. Även om de inte kan räknas till någon form av A-lista av skådespelare så är de båda egentligen lite för bra för denna film, vilket är tur. Hade dessa två nyckelroller istället ha spelats av mindre begåvade skådespelare så finns det nämligen en stor chans att Isabell hade gått från makligt underhållande till att faktiskt vara helt outhärdlig. Med Brody och Crew står man faktiskt ut och kan glida igenom filmens logiska luckor och småkorkade dialog utan att tappa tråden eller lusten totalt.

Nej någon speciellt bra eller minnesvärd skräckrulle är Isabelle definitivt inte, men har man inget bättre för sig en tisdagskväll så duger den.


Kristoffer Pettersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *