Meny Stäng

In Darkness (2018)

In Darkness
Thriller, England, 2018
Distributör: Universal (Sony).
Regi: Anthony Byrne.
Medverkande: Natalie Dormer, Emily Ratajkowski, Ed Skrein.
Längd: 101 minuter


Natalie Dormer, känd som Margaery Tyrell i Game of Thrones, spelar en blind musiker vid namn Sofia som råkar höra ett bråk i lägenheten ovanför som slutar i att hennes granne Veronique dör. Det betraktas som självmord av polisen till en början med, men när en polis vid namn Mills får reda på vem Veronique egentligen var, samt att hon verkar ha haft en hel del hemligheter, så pekar allt på att hon faktiskt blivit mördad. Sofia börjar även hon nysta i fallet. Hon kommer i kontakt med Veroniques far, en serbisk affärsman anklagad för folkmord, och setta leder Sofia in i en jakt på svar där hon samtidigt riskerar sitt eget liv.

In Darkness är skriven av regissören Anthony Byrne som är känd som regissör för flertalet tv-serier.  Mest nämnvärda är några avsnitt av fantastiska serien Peaky Blinders, Natalie Dormer har dock även hon varit och skrivit manuset. Byrne och Dormer är i verkliga livet gifta. Så kan detta kan med andra ord vara en utländsk version av Colin Nutley och Helena Bergström? Det som ändå gör detta lite spännande är att se hur Dormer hanterar sitt första filmmanus som hon dessutom har huvudrollen i. Ofta har jag svårt för filmer som regisseras eller skrivs av en skådespelare som samtidigt ska ha en huvudroll. Det blir lätt krystat och nästan lite för mycket fokus på just den skådespelaren. Nu återstår det att se hur det gick för Dormer med detta.

Hör upp, blindstyre!
Hör upp, blindstyre!

Allt börjar så bra. Det är mystiskt, stilfullt och med ett väldigt bra soundtrack. Det är mörkt och du får nästan lite känslan av att detta skulle kunna vara en modern engelsk thriller med fina giallo-vibbar. Här är det spännande nästan hela tiden och du vet inte riktigt vad som ska hända härnäst och vilket håll filmen ska gå åt. Jag blir överraskad av att jag blir så fast i filmen och blir både visuellt imponerad samt hur filmen är skriven. För mig så ska en bra thriller vara mystisk, spännande och oförutsägbar samt nästan lite otäck. In Darkness har allt detta till en början med. Tyvärr efter halva filmen så blir det som en helt annan film. Det blir någon slags hämnd-action-film som får mig att tänka på någon Mission Impossible-film. Det svänger om helt och blir tråkigt och ointressant. Man kan ju fråga vem av Byrne och Dormer som skrev vilken halva av filmen egentligen? För här och framåt till slutet är det riktigt dåligt och tappar helt greppet. Det är också väldigt förutsägbart under hela filmen vilket tyvärr blir värre och värre ju mer av filmen som går. Det är synd för filmen hade kunnat vara så mycket bättre. Den kunde ha fortsatt på samma mörka thriller som den visade så tidigt att den faktiskt var. Jag måste också nämna att slutet är fruktansvärt dåligt och fånigt. Vilket tyvärr sänker betyget en del. Tack och lov är det inte bara piss och pannkaka av allt.

Natalie Dormer som Ethan Hunt
Natalie Dormer som Ethan Hunt

Filmen har ett bra soundtrack som är gjord av Niall Byrne och är tacksamt att lyssna på i efterhand. Natalie Dormer ska även ha ett plus i tanken för ett rätt bra skådespeleri passar bra i denna typ av film. Regin i sig lämnar en del att önska då som redan nämnt filmen tappar fotfästet efter halva filmen. Det känns som om filmen har svårt att bestämma sig vad det ska vara för typ av film och saknar helt identitet Om det beror på ointresse av regissören eller rent av att jag har dålig smak får ni själva sia om. Kort och gott är detta en film du helt kan hoppa över. Den innehåller inget nytt eller lämnar någon bra eftersmak. Det bästa med filmen är de första 10 minuterna samt filmmusiken. Men allt annat kan du hoppa över.

Betyg: 4 av 10


Christoffer Strid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *