Meny Stäng

Haga Video (2024)

Haga Video
Novell, Sverige
Förlag: Kraxa
Författare: Anders Fager
Antal sidor: 38
Språk: Svenska


Att läsa Anders Fager är ofta att kika in och få se en mindre beståndsdel av något mycket större. I hans tidigare romaner och novellsamlingar har han byggt en imponerande och stundtals magnifik svensk Cthulhu-mythos, bebodd av gamla magiker, fanatiker och kosmiska fasor. I hans färska novell Haga Video är handlingen istället förflyttad till något Fager själv nämner i en intervju vara ”en del av en större idé som jag kallar ”platsmarker”. Av respekt för hans önskan att inte avslöja så mycket gör inte jag heller det, bara lite.

Novellen utspelar sig på den sexklubb som givit den dess namn, en klubb som existerat på riktigt i Stockholm. Ett tips för den nyfikne är att läsa ovan nämnda intervju för mer Fager-snack om Stockholms sexklubbsscen. Här har något fruktansvärt skett och vi får vara med i efterdyningarna av det. Fager själv kallar berättelsen för en mordhistoria, och det är väl en så god beskrivning som någon. För de som läst sin Fager förstår man samtidigt att det inte är någon pillerknaprande polis som står i centrum, utan något helt annat.

Det känns som att Fager är bevandrad, eller åtminstone väl bekant med, den värld han skildrar. Karaktärerna och deras sexuella preferenser framstår i Fagers berättelse inte som något avvikande, inte förrän det ställs i kontrast mot ”det normala”. Det påminner lite om när han skildrar vardagen för diverse kultister i sina mer Lovecraftianska berättelser. Man känner också snabbt igen Fagers sätt att skriva. De korta meningarna. Utan kommatecken. Som liksom hamras in i läsaren. Jag ska inte gå vidare i mina försök att efterapa Fager här, han gör det ju så mycket bättre. I novellform funkar det bra, jag har ibland upplevt i hans längre berättelser att det blir mer utmattande att läsa, ett problem som alltså inte finns här.

Novellen innehåller för övrigt Fagers språkligt kanske roligaste ögonblick, när ett par poliser står och överväger att säga åt en annan karaktär att sluta röka. ”Det var ett fantastiskt svenskt ögonblick.” Också en väldigt Fagersk formulering, då det i allt blod, övriga kroppsvätskor och ond bråd död finns en härligt torr humor. Således ger Haga Video mersmak för vad den onde Fager ska koka ihop framöver.

— — —

David Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *